18/01/24

Nakon gotovo dve decenije, Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom i Češkim filharmonijskim horom iz Brna, u petak 19.01. u 20č na Kolarcu izvodi veliki vokalno-instrumentalni poduhvat – monumentalnu Bahovu Misu u ha-molu.

Bah je sigurno odahnuo kada je završio rad na svojoj Misi u ha-molu, svestan da je stvorio veliko delo. Ono ne samo da predstavlja sintezu kompozitorovog stvaralaštva, već i jedno od najznačajnijih vokalno-instrumentalnih dela celokupne barokne epohe.

Repertoar koji je retko zastupljen na programima Beogradske filharmonije, predstavlja još jedan novi izazov za orkestar, zajedno sa šefom-dirigentom, Gabrijelom Felcom. 

Pored internacionalnih solista, kao što su sopran Vera Talerko, mecosopran Bet Tejlor, tenor Julijan Haberman i bas-bariton Zimon Robinson, sa orkestrom ponovo nastupa Češki filharmonijski hor iz Brna.

Zbog svoje grandioznosti, 100 minuta muzike ove Mise, nije bilo podesno ni za najsvečanije crkvene službe, a delo je integralno izvedeno prvi put 1859. godine, više od sto godina posle Bahove smrti. 

Za filharmonijsko izvođenje ovog remek-dela, vlada veliko interesovanje, pa će ulaznice za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči početka koncerta na blagajni Kolarca.