FONDACIJA BEOGRADSKE FILHARMONIJE "ZUBIN MEHTA"

Languages

Kao veliki prijatelј Beogradske filharmonije, Zubin Mehta je uvek spreman da podrži orkestar sa kojim je prvi put nastupio na samom početku svoje karijere i sa kojim je u novom milenijumu intenzivirao veze. Jedan od najvećih dirigenata današnjice sa orkestrom Filharmonije neguje posebne odnose i stalno se vraća u Beograd, gradeći prijatelјstvo koje odavno prevazilazi okvire muzike i umetnosti. Maestro je osam puta predvodio orkestar Beogradske filharmonije, poslednji put kao specijalni gost prvog koncerta na otvorenom 2017.

Pre toga, prilikom gostovanja u junu 2013, Mehta je pomogao u ostvarenju velikog filharmonijskog sna. Gala koncert bio je prvi deo celovečernjeg događaja, iza koga je usledila donatorska večera na kojoj je prikuplјeno 599.670 $, čime je napravlјen prvi korak ka prvoj turneji po SAD-u, koju je orkestar uspešno realizovao u oktobru, 2014. godine.

Dirigent koji je nedavno obeležio pola veka rada sa Bečkom, Berlinskom, i Izraelskom filharmonijom, čiji je doživotni muzički direktor, oduvek je podržavao i verovao u Beogradsku filharmoniju. U radu sa muzičarima ovog orkestra ostvaruje posebnu atmosferu, u kojoj vlada prijatelјstvo i uživanje u stvaranju muzike. Zubin Mehta se svaki put odriče honorara u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je počasni predsednik.

Prilikom svakog dolaska Mehta koristi priliku da javnost podseti na neophodnost izgradnje nove koncerte dvorane, koja bi bila dom Beogradske filharmonije i simbol Beograda, „prepoznatlјiv iz aviona“.

Sa Beogradskom filharmonijom povezan sam od svog prvog gostovanja 1958. godine i sa velikim interesovanjem pratio sam razvoj ovog divnog orkestra, posebno nakon 2000. godine. Sa Ivanom Tasovcem na čelu, Beogradska filharmonija se istinski razvila u jedan od najbolјih evropskih orkestara i zaslužuje svaku moguću podršku. Ideja o izgradnji nove koncertne dvorane nesumnjivo je od vitalnog značaja za ovaj sjajni ansambl, i važno je da Beogradska filharmonija konačno dobije novi dom, koji istinski zaslužuje.

Tokom boravka u februaru 2010. godine, maestro Mehta se odrekao i autorskih prava za autobiografiju Partitura mog života, koja je objavlјena u okviru izdavačke delatnosti Beogradske filharmonije. Mehta je prikom te posete proglašen za počasnog predsednika Fondacije, koja se od tada ponosi njegovim imenom – Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta.

Prilikom gostovanja 2005, na njegovu inicijativu, osnovan je fond za nabavku instrumenata koji nosi ime velikog maestra, i koji je bio polazna osnova za obnovu instrumentarijuma.

Prilikom poslednjeg dolaska, Mehta je izrazio želјu da se obeleži 60 godina od njegovog prvog dolaska u Beograd. Nadamo se ponovnom susretu u 2018!

Film: Zubin Mehta i Beogradska filharmonija – Priča koja traje