Poštovana publiko, dragi prijatelјi našeg orkestra,

Naša zajednička prva godina u Beogradu proletela je kao tren… Kako je taj period bio dinamičan! Pored predstavlјanja velikih dela klasično-romantične orkestarske literature, snimili smo naš prvi CD, svirali kamernu muziku u različitim sastavima i odgovarali na pitanja publike na našim popodnevnim koncertima. Veoma sam srećan zbog ove intenzivne saradnje, i jedva čekam da vam predstavim novu sezonu.
Ovog puta, u središtu najrazličitijih muzičkih interpretacija stoji lјudska egzistencija – lјubav, vera, nada, očajanje, snaga – sva duševna stanja našeg bivstvovanja su maestralno i višeslojno predstavlјena notama. Novina je da uvodimo operu pridajući joj veliki značaj: mračni i sagama isprepletani Dvorac Plavobradog sa svojim tajnovitim vratima, fascinira lepu Juditu, koja sve čini da otkrije upravo te tajne. Jedina, maestralna, opera Bele Bartoka je kao dobar krimić: kad jednom počne, ne možete se odvojiti od njega. Ovo delo ćemo koncertno izvesti za vas, isto kao i prvi čin opere Valkira Riharda Vagnera, u kojoj jedan čovek, ranjen i u bekstvu od neprijatelјa, upoznaje svoju sestru i zavoli je. Mogu da Vam obećam da će to biti izuzetne večeri našeg čudesnog orkestra sa internacionalnom pevačkom elitom, koja će zbog toga rado doći u Beograd.
Ovo su, međutim, samo neki od primera sa dugačke liste maestralnih dela, koje će Beogradska filharmonija u novoj sezoni ponuditi slušaocima. Moći ćete da čujete i Malerovu Simfoniju br. 2 (Vaskrsenje), Bruknerovu divovsku Osmu simfoniju, Skrjabinovu Poemu ekstaze, Janačekovu Simfonijetu, i mnoga druga dela. Lista naših svetski poznatih solista i gostujućih dirigenata je takođe duga – Andreas Otenzamer, Nikolaj Luganski, Alina Pogostkina, Kristijan Poltera, Hauard Grifits. Nјima, kao i svima ostalima, ovim želim dobrodošlicu u Beograd. Beograd – urbano središte Balkana, fascinantna metropola između tradicije i modernog, i srdačne publike, naime – vas! U Beogradu sam sada takođe kod kuće, i radujem se što ću moći da vas pozdravim na našim koncertima.

Srdačno,
Gabrijel Felc
Šef-dirigent Beogradske filharmonije

Šta je čovek sa svim onim što nosi u sebi? Sva osećanja i stanja koja čine čoveka – lјubav, greh, duhovnost, sloboda i snaga uma – u većoj ili manjoj meri pokreću svakog od nas. Danas, kada se čini da je teško biti čovek, ideja nove filharmonijske sezone, Bitije lјudsko, nas kroz čarobne stranice orkestarske literature vraća na osnovne lјudske vrednosti koje su, u vremenu u kome živimo, neretko zapostavlјene. Otud ideja i da zaboravlјene, arhaične srpske reči različitog porekla, posluže kao naslovi ciklusa, i cele sezone.
Reč ašikovanje se možda najduže zadržala u savremenom jeziku, i znači zabavlјanje, vođenje lјubavi; izviiskra ili izvijanje iskre označava pojam začetka slobodarske ideje, a kod Nјegoša rađanje slobode; mudroslovlјe u direktnom značenju predstavlјa filozofiju ili nauku uopšte, a u širem kontekstu snagu uma i veličanstvenost lјudskog genija; mrakobes označava prevlast mračnih sila, dok uzvišenije znači moralno i duhovno uzdizanje, ili oplemenjivanje. Svi ovi pojmovi zajedno čine jednu celinu – suštinu lјudskog bića – bitije lјudsko.
U već standardnoj formi od pet ciklusa sa po pet koncerata, predstavlјena su ostvarenja različitih stilskih epoha u kojima izdvajamo monumentalne simfonije Bruknera, Malera i Šostakoviča, ali i remek-dela Čajkovskog, Betovena, Mocarta, Sibelijusa ili Franka, koja čine neizostavni deo repertoara svakog orkestra. Uz to, za one koji prate svetske trendove u klasičnoj muzici, pravu ekskluzivu predstavlјaće kompozicije novijeg datuma koje su trenutno aktuelne u svetskim okvirima: Ludnice Tomasa Adeza, kao i koncerti Peterisa Vasksa i Osvalda Golijova. Bez obzira na njihov relativno kratak vek postojanja, ona su već uvrštena u repertoar najbolјih svetskih orkestara. Doprinos Beogradske filharmonije obogaćivanju savremenog svetskog koncertantnog repertoara predstavlјa porudžbina dela za alt saksofon i orkestar Love! – Sax Concerto koje će, specijalno za naš orkestar, napisati Ivan Brklјačić. Takođe, sa nama će, nakon nekoliko godina pauze, ponovo nastupati hor Obilić AKUD Branko Krsmanović, u izvođenjima grandioznih dela Bernštajna i Malera.
Iz mnoštva aktivnosti, na ovom mestu izdvojićemo naše dečije programe, kojima ćemo u predstojećoj sezoni priklјučiti i koncerte za bebe, zatim gostovanja orkestra po Srbiji i inostranstvu, treće izdanje orkestarske akademije – Filhademija, drugu sezonu Muzičkih razgovora sa Gabrijelom Felcom.
Iako ćete se možda pomučiti, ali sigurno zabaviti u pokušajima da tečno izgovorite naslove ciklusa, slušaćete puno kvalitetne muzike u izvođenju vrhunskih dirigenata i solista uz najbolјi simfonijski orkestar u regionu – Beogradsku filharmoniju.
Nadamo se da će svi oni koji su već zavoleli Filharmoniju ili to tek planiraju da urade, u našim programima pronaći nešto što će ih opustiti, ispuniti, edukovati, uzbuditi, šokirati, zbuniti ili umiriti. Jer, upravo sva ova osećanja, koja muzika u velikoj meri može da probudi ili podstakne, čine bitije lјudsko.

Danica Maksimović i mr Asja Radonjić
Urednice programa Beogradske filharmonije

Kompletan repertoar možete pogledati OVDE.

Uslovi prodaje možete pogledati OVDE.