Languages

Kamerni sastavi

Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Muzičari Beogradske filharmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković osnivaju Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine.

U svoje najskorije uspehe Kvartet ubraja koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, otvaranje koncertne sezone Kamerna muzika u pustinji u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dva gostovanja u Kini u koncertnoj sali u Tjanđinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu i koncert u Kulturnom centru u Izmiru u Turskoj.

U julu 2017. Kvartet se predstavio na Ljublјana festivalu, dok je u prethodnom periodu nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu, na Festivalu Espresivo na Cetinju, Sarajevskim večerima muzike, u Modernoj galeriji u Podgorici, otvorio Somborske muzičke svečanosti i festival Filipovi dani u Nišu i obeležio Dan grada Banja Luke koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Osim ovih nastupa, koncert Kvarteta u beogradskom Studiju 6 uživo je prenosio RTS 3.

Tokom sezone 2015/16. članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici i Letnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima na Lovćenu.

U junu 2015. objavlјen je prvi kompakt disk Kvarteta sa delima Betovena i Bramsa u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

U sezoni 2013/14. Kvartet je sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru svog ciklusa nazvanog Quartet+1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dve viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.

Kvartet je u sezoni 2012/13. ostvario zapaženo izvođenje Koncerta za gudački kvartet i orkestar Ervina Šulhofa na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga.

Ostali nastupi Kvarteta obuhvatili su otvaranje Klasik festa u Pančevu, obeležavanje Dana Evrope u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, kao i koncerte širom Srbije u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

Kvartet se usavršavao kod violiniste Volfganga Redika (Bečki klaviski trio) i violiste Vilijama Kolmana (Kus kvartet).

Gudački kvartet Beogradske filharmonije sarađuje sa umetnicima kao što su Jorg Vinkler, Darko Brlek, Ognjen Popović, Velјko Klenkovski, Branko Kabadaić, Jelena Draškoci, Klaudi Arimani, Svetlana Jovanović, Atila Mokuš.