FONDACIJA BEOGRADSKE FILHARMONIJE "ZUBIN MEHTA"

Languages

Beogradska filharmonija je na najbolјi mogući način iskoristila priliku da se, po prvi put u svojih 90 godina postojanja, predstavi na najprestižnijoj svetskoj sceni u oblasti klasične muzike, turnejom u SAD, oktobra 2014.

Sa umetničkog stanovišta, uspešna turneja u četiri velika američka grada (Nјujork, Čikago, Vašington, Klivlend) donela je veoma bitno iskustvo i renome koji je značajno doprineo mogućnosti da u budućnosti orkestar bude gost prestižnih dorana u Evropi i Aziji. Stranice ispisane ovom turnejom, predstavlјaju kamen temelјac za pozicioniranje Beogradske filharmonije na globalnoj umetničkoj sceni.

Osim nesumnjivog prestiža koji je orkestar stekao američkom turnejom, ovim projektom pokreće se još jedna veoma bitna tema za srpsku kulturu, a to je privatno-državno partnerstvo u finansiranju institucija. U prethodnoj deceniji, Fondacija Beogradske filharmonije stekla je veoma značajno iskustvo u stimulisanju privatnog sektora da pomogne rad institucija, što dokazuje i činjenica da su troškovi realizacije ambicioznog projekta turneje u SAD-u u najvećem procentu pokriveni iz privatnih donacija. Samim tim, turneja je bila prilika da se podseti na period naše istorije kada su veliki srpski dobrotvori ostavlјali za sobom zadužbine koje i dan danas čine deo obrazovnih i kulturnih institucija.

U tom cilјu 2012. godine u Nјujorku je registrovana fondacija Američki prijatelјi Beogradske filharmonije (The American Friends of the Belgrade Philharmonic Orchestra), sa idejom da se turneja iskoristi kao početak donatorskih aktivnosti u SAD-u. Američka fondacija se po svojoj strukturi i pravnom statusu ne razlikuje od fondacija velikih američkih orkestara i omogućava građanima SAD-a da ostvare poreske olakšice prilikom donacija Beogradskoj filharmoniji.