18/01/24

Након готово две деценије, Београдска филхармонија са шефом-диригентом Габријелом Фелцом и Чешким филхармонијским хором из Брна, у петак 19.01. у 20ч на Коларцу изводи велики вокално-инструментални подухват – монументалну Бахову Мису у ха-молу.

Бах је сигурно одахнуо када је завршио рад на својој Миси у ха-молу, свестан да је створио велико дело. Оно не само да представља синтезу композиторовог стваралаштва, већ и једно од најзначајнијих вокално-инструменталних дела целокупне барокне епохе.

Репертоар који је ретко заступљен на програмима Београдске филхармоније, представља још један нови изазов за оркестар, заједно са шефом-диригентом, Габријелом Фелцом. 

Поред интернационалних солиста, као што су сопран Вера Талерко, мецосопран Бет Тејлор, тенор Јулијан Хаберман и бас-баритон Зимон Робинсон, са оркестром поново наступа Чешки филхармонијски хор из Брна.

Због своје грандиозности, 100 минута музике ове Мисе, није било подесно ни за најсвечаније црквене службе, а дело је интегрално изведено први пут 1859. године, више од сто година после Бахове смрти. 

За филхармонијско извођење овог ремек-дела, влада велико интересовање, па ће улазнице за стајање бити у продаји сат времена уочи почетка концерта на благајни Коларца.