Languages

Julijan Haberman

Julijan Haberman, rođen u Frajzingu 1993. godine, bio je član Hora Regenzburške katedrale (Domšpacen). Kao mladi umetnik, studirao je pod mentorstvom Kristijana Elznera na Konzervatorijumu u Vircburgu. Svoje muzičko obrazovanje nastavio je na Konzervatorijumu u Frankfurtu, gde je imao priliku da uči kod Hedvige Fasbender i Tila Dalmana.

 

2012. godine osvojio je nagradu na Nacionalnom takmičenju pevanja a 2017. je postao najmlađi učesnik i finalista Međunarodnog takmičenja Das Lid. 2018. godine, na Nacionalnom takmičenju pevanja osvojio je i nagradu Rozenbaum fondacije. Pored toga, dobio je i stipendiju Akademije Heidelberger Frühling, a nekoliko godina je bio učesnik pevačkih radionica Kisinger Zomer festivala sa Akselom Baunijem, Janom Filipom Šulceom i Štefenom Šlajermaherom. U Kisingenu je nagrađen nagradom Luitpold (2019).

 

Od 2019. do 2022. godine,  Haberman je bio član Nacionalnog pozorišta u Visbadenu, gde je igrao ulogu Dalandovog kormilara u Vagnerovom Letećem Holanđaninu, Evanđeliste u Bahovoj Pasiji po Mateji, Dankaira u Karmen, Fiorela u Seviljskom berberinu, Otokara u Ciganskom baronu, Bazilija u Figarovoj ženidbi, Orontea u Alčini, Malkoma u Magbetu, Gastona u Travijati, Brata u Sedam smrtnih grehova. Tokom sezone 2021/22, pojavljuje se kao Pedrilo u filmu Otmica iz saraja.

 

Takođe u sezoni 2021/2022 je bio gostujući izvođač u Komičnoj operi u Berlinu, gde je igrao ulogu Otokara u Ciganskom baronu (pod dirigentskom palicom Stefana Soltesa, u režiji Tobijasa Kracera).

 

Julijan Haberman je dobio poziv da izvodi arije iz Bahove Pasije po Mateji na turneji po Nemačkoj i Italiji sa dečačkim horom Tolzer, kao i na koncertima sa baroknim ansamblom Holandsko društvo Baha, pod vođstvom Filipa Herevegea. Otpevao je ulogu Evanđeliste u Bahovom Božićnom oratorijumu na jubilarnom koncertu frankfurtskog Cecilijenhora kao i sa ciriškim Gemišter horom u Tonhaleu, kao i ulogu Evanđeliste u Bahovoj Pasiji po Jovanu sa Filharmonijom Južne Holandije u Mastrihtu i u Luteranskoj crkvi u Visbadenu. Drugi nastupi odveli su ga u Crkvu Sv. Mihajla u Hamburgu, Koncertgebau u Amsterdamu, u Narden, Utreht, Hag itd. 2021. godine, dobio je poziv da sarađuje sa horom Gaechinger Cantorey na koncertima, kao i snimanju CD izdanja Hajdnovog Stvaranja, pod dirigentskom palicom Hansa Kristofa Radmana.

 

U planovima za budućnost, nalaze se i nastupi u Božićnom oratorijumu u Nirnbergu, Mocartovom Rekvijemu u Parizu, Mesiji sa Drezdenskom filharmonijom u Drezdenu, a izvodiće i Hajdnova Godišnja doba i Bahove Kantate, a snimaće i CD izdanje sa Gaechinger Cantorey u Štutgartu. Takođe, ima ugovoreno gostovanje u Janačekovoj Kući mrtvih u Državnoj operi u Visbadenu.