Languages

Gabrijel Felc, šef-dirigent

Gabrijel Felc je šef-dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2017/18. Od 2013. godine radi i kao generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije. Nakon tri veoma uspešne godine, ugovor mu je obnovlјen do 2023. godine. Posle Filharmonije Altenburg-Gere (2001–2005) i Štutgartske filharmonije (2004–2013), to je treći uzastopni put da obavlјa funkciju šefa-dirigenta nekog nemačkog orkestra.

 

Neobičnim programima i uočlјivim pobolјšanjem umetničkog kvaliteta, uspeo je značajno da poveća posećenost koncerata svih ovih orkestara. Godine 2007, fondacija Sergej Rahmanjihov je dodelila Gabrijelu Felcu i Štutgartskoj filharmoniji nagradu Prix Rachmaninow za interpretaciju ciklusa koncerata sa muzikom Rahmanjinova. Pored toga, Felc je bio glavni gostujući dirigent u Bazelskom pozorištu (2008–2013), gde je bio zaslužan za nekoliko operskih postavki, što je doprinelo tome da Bazelsko pozorište 2009. i 2010. godine bude proglašeno za opersku kuću godine.

 

Gabrijel Felc rođen je 1971. godine u Berlinu. Od 1989. do 1994. godine, studirao je na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu, na odsecima za dirigovanje i klavir. Nakon studija, postao je asistent Gerdu Albrehtu u Hamburškoj državnoj operi (1994–1995). Svoje prve angažmane dobio je u operi u Libeku (1995–1997) i pozorištu u Bremenu (1997–2001).

 

Gabrijel Felc je dirigovao vodećim orkestrima u Nemačkoj i inostranstvu, kao što su Drezdenski državni orkestar Saksonije, Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije, Bavarski državni orkestar, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Orkestar Koncerthaus iz Berlina, Orkestar Frankfurtske opere i muzeja, Državna kapela iz Vajmara, Orkestar Gircenih iz Kelna, Orkestar Nacionalnog teatra iz Manhajma, Bamberški simfoničari, Esenska filharmonija, simfonijski orkestri radiotelevizija iz Berlina, Kelna, Lajpciga, Hanovera i Sarbrikena, Nemački nacionalni omladinski orkestar, Simfonijski orkestar Bečkog radija, Danski nacionalni simfonijski orkestar, Bazelski simfonijski orkestar, Orkestar Flamanske opere u Antverpenu, Irski nacionalni simfonijski orkestar, Tajvanski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Seula, Simfonijski orkestar iz Miluza, kao i Simfonijski orkestar iz Hangdžoua, Kineski nacionalni simfonijski orkestar i Pekinški simfonijski orkestar.

 

Godine 2017. Felc je prvi put nastupio u Bolјšoj teatru u Moskvi u sklopu gostovanja sa berlinskom Komičnom operom i Mocartovom Čarobnom frulom. Iste godine je dirigovao i Tajvanskim nacionalnim orkestrom i Filharmonijom iz Hangdžoua, a kompletirao je i svoj ciklus snimaka simfonija Rahmanjinova sa Dortmundskom filharmonijom. U Beogradu je predvodio najveći koncert klasične muzike na otvorenom u istoriji Srbije u izvođenju Beogradske filharmonije, kome je prisustvovalo 30000 lјudi.

 

Iz Felcovog repertoara za sezonu 2017/2018. izdvajaju se nove postavke Štrausove ArabeleEvgenije Onjegin Čajkovskog i baletska postavka Rahmanjinov/Čajkovski u Dortmundskoj operi, kao i koncerti Malerovih osam simfonija (uklјučujući snimanje CD-a) sa Dortmundskom filharmonijom.

 

Bogata diskografija Gabrijela Felca čini ga jednim od najistaknutijih dirigenata svoje generacije. Repertoar obuhvata velikane od Mocarta i Betovena preko Rahmanjinova, Elgara, Prokofjeva, Skrjabina i Riharda Štrausa do Nonoa i Ligetija.

 

Snimak svih Malerovih simfonija (za producentsku kuću Dreyer-Gaido) koji je Felc ostvario sa Štutgartskom filharmonijom, izuzetno je hvalјen od strane kritičara kao najneobičniji i najkontroverzniji ciklus poslednjih godina.

 

Snimak dela Intolleranza Luiđija Nonoa sa Bremenskom filharmonijom i horom Bremenske opere pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca je u junu 2013. godine dobio nagradu Diapason d’Or. Blu rej disk sa delom Belkis – kralјica od Sabe Otorina Respigija je objavlјen 2013. godine, a ovo ostvarenje predstavlјa snimak prvog izvođenja tog dela nakon svetske premijere održane 1932. godine u milanskoj Skali. Televizijska produkcija dela Aida na Rajni donela je Felcu ogroman uspeh u celoj Evropi (uživo su je prenosile televizijske kuće Swiss TV, 3Sat, RAI, ZDF) i objavlјena je na DVD-ju.

 

Poslednje Felcovo izdanje je Simfonija br. 3 Sergeja Rahmanjinova (Ciklus Rahmanjinova) sa Dortmundskom filharmonijom (za diskografsku kuću Dreyer-Gaido).

 

Prvi snimak Gabrijela Felca sa Beogradskom filharmonijom je Simfonija br. 3 Rajnholda Glijera, iz 2018. godine, za diskografsku kuću Dreyer-Gaido.