Languages

Gabrijel Felc, šef-dirigent

Gabrijel Felc jedan je od najistaknutijih nemačkih dirigenata sa svestranom karijerom u operskom i simfonijskom repertoaru i veliki zagovornik muzike XIX i XX veka.

 

Felc je generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije od 2013/14. Dortmundska opera je 2022. godine osvojila nagradu Operska kuća godine. Takođe je šef-dirigent Beogradske filharmonije od 2017/18, a ugovori sa obe kuće produženi su do sezone 2024/25.

 

Među najvažnijim događajima u sezoni 2022/23 bila je premijera Zigfrida, i početak novog ciklusa Prstena u Dortmundu (počevši od Valkire) u režiji Petera Konvičnija. Gabrijel Felc se vratio u Operu u Kelnu u dve produkcije: Mrtvi grad Eriha Volfganga Korngolda u režiji Tatjane Girbace (u okviru proslave prvog izvođenja ove opere u Kelnu pre 100 godina) i novu produkciju opere Valtera Braunfelsa Ptice

 

Veoma poseban događaj obeležio je Betoven maraton, sa svih devet simfonija koje su u jednom danu izvele Dortmundska i Beogradska filharmonija. Ovaj događaj je bio održan u junu 2022. godine, u Dortmundu i Novom Sadu, koji je proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine.

 

Karijera Gabrijela Felca kao operskog dirigenta započela je veoma uspešnim debijem u Komičnoj operi u Berlinu sa Vojnicima Bernda Alojza Cimermana, Holanđaninom lutalicom u Bavarskoj državnoj operi, Arabelom u Frankfurtskoj operi i novom produkcijom Hamlet mašine Volfganga Rima u Cirihu. Felc diriguje i operskim predstavama u Cirihu (Amerika Romana Haubenštok-Ramatija), Ženevi (nova produkcija opere Putovanje do nade savremenog nemačkog kompozitora Kristijana Josta), Komičnoj operi u Berlinu (Netolerancija Luiđija Nona) i Praškoj operi (Kavalјer s ružom). 

 

U sezoni 2023-24 Gabrijel Felc diriguje simfonijskim koncertima svojih filharmonija iz Dortmunda i Beograda, ali se vraća i kao gost dirigent  Praške državne opere sa obnovom Mefista Ariga Bojita i novom produkcijom Amerika Romana Haubenštok-Ramatija u Cirihu.

 

Gabrijel Felc dirigovao je vodećim orkestrima kao što su Državna kapela iz Drezdena, BRSO iz Minhena, DSO iz Berlina, Koncerthaus orkestar iz Berlina, Operski i Muzejski orkestar iz Frankfurta, Državna kapela iz Vajmara, Orkestar Gircenih iz Kelna, Bamberški simfonijski orkestar, Filharmonija iz Esena, Berlinski simfonijski orkestar,  VDR iz Kelna, MDR iz Lajpciga, NDR  iz Hamburga i Hanovera i SR iz Sarbrikena, Nemački nacionalni orkestar mladih BJO, RSO iz Beča, Danski nacionalni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar iz Bazela, Nacionalni simfonijski orkestar RTE, Nacionalni orkestar Tajvana, KBS iz Seula, Simfonijski orkestar iz Osake i Nacionalni simfonijski orkestar Kine.

 

Sklonost Gabrijela Felca prema muzici poznog romantizma zabeležena je u njegovoj opsežnoj diskografiji. U novembru 2021. godine produkcija Drajer-Gajdo izdala je kompletne Malerove simfonije, koje je počeo da snima 2007. godine sa filharmonijskim orkestrima iz Štutgarta i Dortmunda. Gabrijel Felc i Dortmundska filharmonija snimaju ciklus dela Rahmanjinova (2020. Zvona i Pet etida-slika). Snimio je i Simfoniju br. 3 Rajnholda Glijera sa Beogradskom filharmonijom. Snimak Luiđija Nona Netolerancija u Bremenu nagrađen je Diapason d´Or. TV i DVD produkcija Aide na Rajni pod upravom Gabrijela Felca imala je izvanredan uspeh u celoj Evropi (uživo na SRF, 3SAT, RAI, ZDF).

 

Rođen u Berlinu 1971. godine, Gabrijel Felc je studirao klavir i dirigovanje na muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu. Radio je kao asistent Gerda Albrehta u Hamburškoj državnoj operi i kapelmajstor u Libeku i Bremenu. U periodu 2001-2005. godine bio je GMD u Altenburg-Geri, a od 2004-13. godine GMD Štutgartske filharmonije. U tom periodu je postao dobitnik nagrade Rahmanjinov Fondacije Sergeja Rahmanjinova, zahvalјujući opsežnom ciklusu koncerata ovog kompozitora. Takođe, Gabrijel Felc je bio glavni gostujući dirigent u Bazelskom pozorištu (2008-2013), koje je tokom njegovog mandata u dva navrata proglašeno dobitnikom nagrade Operska kuća godine.