Languages

Nemački nacionalni program Dirigentski forum usmeren je na buduće generacije dirigenata. U cilјu pripreme izuzetno talentovanih mladih dirigenata za buduće vodeće pozicije na nemačkoj i internacionalnoj muzičkoj sceni, u okviru ovog programa organizuju se majstorski kursevi, asistentski angažmani i sponzorisani koncerti za stipendiste programa. To je, pre svega, forum koji širom Nemačke omogućava kontinuirani dijalog između mladih generacija dirigenata i velikana ovog posla.

Od 2018. godine, u ovaj značajni projekat se po prvi put uklјučuje i Beogradska filharmonija. Dirigentski forum će biti održan u Beogradu, od 17. do 21. juna 2018. godine, a u programu će po prvi put učestvovati i dva kandidata iz Srbije, izabrana na audiciji. Oni će raditi sa mentorom Gabrijelom Felcom, šefom dirigentom Beogradske filharmonije.

Majstorski kurs će biti završen koncertom kojim će dirigovati svih pet polaznika foruma. Na programu će biti dela Riharda Vagnera, Volfganga Amadeusa Mocarta, Morisa Ravela i, po prvi put, jednog srpskog autora, Milana Ristića.

Stipendisti mogu da računaju na opširan program rada sa profesionalnim orkestrima. Glavni fokus je na uvežbavanju i izvođenju operske i simfonijske muzike. Pored toga, program podrazumeva i saradnju sa ansamblima specijalizovanim za ranu i savremenu muziku.

U realizaciji programa, Dirigentski forum sarađuje sa sve većim brojem renomiranih dirigenata, orkestara i ansambala muzičkih pozorišta, muzičkih akademija i javnih radiodifuznih servisa. Danas su više od stotinu nemačkih orkestara partneri Dirigentskog foruma. Saradnja sa međunarodnim partnerima upotpunjuje njegov opširni program, pa tako poslednjih godina Dirigentski forum sarađuje sa teatrom Vanemuine iz Tartua (Estonija), Filharmonijom iz Strazbura (Francuska), Izraelskim kamernim orkestrom (Izrael) i drugim partnerima. Mnogi nekadašnji stipendisti Dirigentskog foruma sada zauzimaju istaknute pozicije na nemačkoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Među njima je i Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije i glavni muzički direktor Dortmundske filharmonije i Opere u Dortmundu.

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter

  • Sledeći koncert