Languages

Zimon Robinson

Zimon Robinson je svestrani bas-bariton koji je postao jedan od najtraženijih pevača kako u operskom, tako i u koncertnom repertoaru. Njegov repertoar obuhvata razdoblja od baroka, preko klasične, romantične pa sve do savremene muzike. Studirao je pevanje na Univerzitetu umetnosti u Berlinu kod Roberta Gambila.

 

Njegovi nedavni i predstojeći nastupi u mnogim vodećim operskim kućama i koncertnim dvoranama Evrope uključuju: Bavarsku državnu operu (Orfej), ciriški Tonhale (Misa solemnis), Vigmor hol (Pasija po Jovanu), Nemačku operu u Berlinu (Kuća srca), berlinski Štatsoper (Didona i Enej), Gevandhaus u Lajpcigu, MDR Radijski orkestar iz Lajpciga (Hajdnov Rekvijem), Varšavsku operu (Kastor i Poluks), Snejp Maltings (Tako čine sve), Magdeburška opera (Oto), Ruenska opera, Lilska opera (Bah). Sarađivao je sa vodećim dirigentima i rediteljima kao što su Rafael Pišon, Klaus Gut, Johan Kalicke, Helmut Riling, Rene Žakob, Bendžamin Bejl, Kristofer Molds, Kristijan Kernin, Štefan Šulc, Andrea Markiol, Nikolas Fink, Kristof Ruse.

 

Kao operski pevač, debitovao je 2011. godine u ulozi Merkura u Kavalijevoj operi Kalisto na Festivalu rane muzike u Insbruku. Godine 2012, pevao je glavnu ulogu na premijeri opere Kalif u Državnom pozorištu Kiela na čelu sa Betinom Rorbek. Nastupao je u Hendlovoj operi Suzana na Ajford operskom festivalu i u Ramoovoj operi Naisa na Aldeburg Proms letnjem festivalu u Engleskoj. Njegov repertoar Mocartovih dela uključuje uloge Leporela u Don Đovaniju i Don Alfonsa u Tako čine sve na festivalu Aldeburg.

 

2014. godine postigao je veliki uspeh kao Oto u naslovnoj ulozi opere Hendla i Telemana u Državnom operskom pozorištu u Magdeburgu, u okviru Međunarodnog Telemanovog festivala. Ostali nastupi su bili u Velikom teatru grada Luksemburga i u Arsenalu u francuskom Mecu.

 

U junu 2015. godine debitovao je u Bavarskoj državnoj operi u okviru Minhenskog operskog festivala u Monteverdijevom Orfeju pod dirigentskom palicom Kristofera Mouldsa.

 

Imao je brojne koncertne nastupe, uključujući Bahovu turneju sa Helmutom Rilingom u Nemačkoj i Čileu; Bahove kantate sa Akademijom za antičku muziku; Betovenovu Devetu simfoniju, Bramsov Nemački rekvijem u Koncerthausu u Berlinu; Malerove Pesme dečaka-lutalice sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Dvoržakov Stabat mater u Crkvi sv. Tome u Lajpcigu, Mocartov Rekvijem sa Štatskapele iz Berlina i Talinskim kamernim orkestrom.

 

Nedavno je debitovao sa ciriškim Tonhale orkestrom; izveo je Mesiju na Hendlovom festivalu u Haleu i na Danima rane muzike u Regenzburgu. U julu je izveo Hajdnovo Stvaranje sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Letonije, pod dirigentskom palicom Nikolasa Finka.