Poštovane dame i gospodo, uvažena publiko, dragi prijatelјi!

            Ne zna se tačno da li je Ludvig van Betoven rođen 15, 16, ili 17. decembra 1770. godine. Jedine pouzdane informacije ostale su o njegovom krštenju u crkvi Svetog Remigija u Bonu. Danas – 250 godina kasnije, ceo svet vezuje muziku za Betovenovo ime na najlepši način, kako to samo i dolikuje. Ludvig van Betoven… tvorac muzike, div, genije. Ime, koje je gotovo svaki žitelј ove planete čuo. Kompozitor, koji je kao nijedan pre, niti posle njega, definisao oblike simfonija, gudačkih kvarteta, klavirskih sonata, i čiji je uticaj na književnost, filosofiju, pa i na samu savremenu pop-kulturu do danas ostao neprevaziđen.

Želimo da ovom istinskom umetniku iskažemo divlјenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Beogradska filharmonija će izvoditi dela iz doba kada je Betoven spoznao svetla sveta. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku. Nјegova veština instrumentacije proslaviće velike soliste, a očigledna naklonost našeg idola ka teatru takođe ne bi trebalo da bude izostavlјena.

Sve ovo je naša namera i ogroman izazov za nas. Nikada se još u svojoj istoriji Beogradska filharmonija nije tako sveobuhvatno i višeslojno upustila u ovako intenzivno tumačenje jednog kompozitora, njegove epohe i onoga što proizilazi iz njegovog stvaralačkog opusa.

Već sada vam mogu otkriti apsolutni vrhunac: 21. juna 2020. godine, Beogradska filharmonija i Dortmundska filharmonija (orkestar koji u Nemačkoj vodim već 7 godina), zajedno će, istog dana (!), izvesti svih devet Betovenovih simfonija! Možda će nam tog dana poći za rukom, da na tako jedinstven način, odamo počast ovom velikom muzičaru, i da ovaj dan “simfonijskog maratona”, kome ćemo se predati svim srcem i mislima, učinimo zauvek vrednim sećanja.

Nadamo se da ćemo se videti, a zasigurno ćete nas čuti!

  Srdačno, vaš Gabrijel Felc

Kompletan repertoar i uslove prodaje možete pogledati OVDE.