Languages

Koncertni bonton

Dobrodošli na koncert Beogradske filharmonije i u čarobni svet klasične muzike. Ako ste prvi put kod nas, možda će vam neke od sledećih informacija biti od koristi:

Šta je simfonijski orkestar?
Orkestar  je sačinjen od četiri sekcije:
Gudači: violine, viole, violončela, kontrabasi
Drveni duvači: flaute, klarineti, oboe, fagoti, engleski rog
Limeni duvači: trube, trombone, horne, tuba
Perkusije: timpani i udaralјke

U Beogradskoj filharmoniji stalno je zaposleno 87 muzičara. Orkestar održava probe u matičnoj sali, a koncerti u redovnoj sezoni održavaju se u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Da li ću uživati na koncertu iako ne poznajem klasičnu muziku?
Apsolutno, sigurni smo da ćete uživati u svakom trenutku. Oni koji prvi put dolaze na naš koncert kažu da su odmah fascinirani silinom i energijom simfonijskog zvuka. Mada, neki više vole da prethodno preslušaju delo na Jutjubu ili da pročitaju programske komentare.

Kako da kupim ulaznice?
Ulaznice možete kupiti na biletarnici i putem onlajn sistema za prodaju karata. Sva uputstva možete pronaći ovde.

Kako da se obučem?
Klјučna reč je – pristojno. Iako ne postoji formalni dres-kod, veliki deo naše publike koncert Filharmonije tretira kao posebnu večernju priliku, te je izbor garderobe često elegantan. Naravno ako dođete u farmerkama, nećete biti jedini! Formalnija garderoba se preporučuje za gala koncerte i specijalne događaje.

Kada treba da dođem?
Preporučujemo vam da dođete od 19:30 na uvodna predavanja, a ukoliko dolazite samo na koncert, uobičajeno je da stignete bar deset minuta ranije. Tako ćete imati dovolјno vremena da zauzmete svoje mesto, pročitate programske komentare i opustite kako biste uživali u koncertu. Počinjemo tačno u 20:00, a ukoliko kasnite, moraćete da sačekate kraj dela da biste ušli na koncert. Ukoliko neodložno morate da izađete pre završetka koncerta, što nije preporučlјivo, učinite to na način koji ne ometa ostale.

Kada treba da aplaudiram?
Uobičajeno je da aplaudirate da pozdravite orkestar, u trenutku kada dirigent izlazi na scenu i podigne muzičare. Takođe, i izlazak solista na scenu pozdravlјen je aplauzom. Na kraju dela, intenzitet aplauza često je u vezi sa zadovolјstvom izvođenjem, tako da nemojte štedeti dlanove, jedino tako možete izdejstvovati i bis. Između stavova se prave kratke pauze, ali tada se ne aplaudira.

Da li mogu da koristim mobilni telefon ili kameru?
Ovo je već strogo pravilo. Zahtevamo da isklјučite mobilne telefone i sve elektronske uređaje pre početka koncerta. Proverite da li su isklјučeni i posle pauze. Vodite računa da svaka buka, kao što su pričanje, šaputanje, kašlјanje, odmotavanje bombona… može da smeta muzičarima i drugima u publici. Trudite se da budete što tiši.

Još jedno strogo pravilo odnosi se na korišćenje fotoaparata i kamera, koje moraju biti akreditovane. Publici je strogo zabranjeno snimanje i fotografisanje.