Languages

Češki filharmonijski hor iz Brna

Češki filharmonijski hor iz Brna zaslužio je mesto na samom vrhu u svetu horova. Dirigenti, orkestri i solisti koji su sarađivali sa pevačima iz Brna, hvale njihove izvanredne kvalitete, dok kritičari posebno cene kompaktan zvuk ansambla i širok spektar izražajnih sredstava.

 

Hor, osnovan 1990. godine, redovno gostuje na najprestižnijim evropskim festivalima i nastupa na najuglednijim koncertnim scenama. Publiku osvaja visokom profesionalnošću i izvanrednim muzičkim senzibilitetom.

 

Za uspeh hora zaslužan je Petr Fjala (1943), koji je i osnivač hora, njegov vođa i direktor. Aktivni je horovođa i dirigent hora u poslednjih 45 godina. Godine 2009. odlikovan je Ordenom sv. Ćirila i Metodija od strane Češke episkopske konferencije, priznanja za njegova izuzetna dostignuća kao dirigenta i kompozitora, a prošle godine je za dugogodišnje umetničke aktivnosti dobio Nagradu grada Brna.

 

Češki filharmonijski hor iz Brna posebno je usmeren kao izvođenju oratorijuma i kantata. Njegovi kvaliteti dolaze do izražaja na čak 90 koncerata godišnje, kako u Češkoj, tako i u inostranstvu. Hor nastupa sa najboljim svetskim orkestrima i dirigentima (Jirži Belohlavek, Jakub Hruša, Zdenjek Macal, Tomaš Netopil, Libor Pešek, Markus Boš, Denis Rasel Dejvis, Kristof Ešenbah, Gabrijel Felc, Ivan Fišer, Nikolas Arnonkur, Marek Janovski, Neme, Pavo i Kristijan Jarvi, Dmitrij Kitajenko, Marko Letonja, Kurt Mazur, Zubin Mehta, Janik Nezet-Segen, Matijas Pinčer, Sajmon Retl, Majkl Tilson Tomas, Mario Venzago, Simon Jang i drugi). Iako je hor redovan gost na brojnim istaknutim međunarodnim festivalima, domaća publika nikada nije zanemarena jer se hor često pojavljuje i u Pragu, Brnu, Ostravi, Olomoucu, Litomišlu, Češkim Buđejovicama, Češkom Krumlovu i dalje širom Češke.

 

Hor je snimio veliki broj CD izdanja i dobio niz nagrada. Godine 2007. pevači iz Brna nagrađeni su dvema prestižnim evropskim nagradama: Eho Klasik – kao Ansambl godine 2007 (za izvođenje Moteta Antona Bruknera) i za Snimak godine 2007 (Oratorijum Hrist Franca Lista). Godine 2008. snimak Paula fon Klenaua Die Veise von Liebe und Tod des Cornetts Christoph Rilke nominovan je za prestižnu dansku muzičku nagradu P2 u kategoriji Simfonijski snimak godine 2008, dok je 2009. snimljen Rekvijem za jednog mladog pesnika B. A. Cimermana nagrađen Nagradom nemačkih audiokritičara. Štaviše, priznanja u poslednje vreme nisu ograničena samo na evropski kontinent: eminentni japanski Geijutsu Disc Review dodelio je Češkom filharmonijskom horu iz Brna prestižno počasno priznanje Tokusen za snimak uživo Dvoržakovog Rekvijema.

 

Aktivnosti Češkog filharmonijskog hora iz Brna velikodušno podržavaju Južnomoravski kraj, Grad Brno i Ministarstvo kulture Češke Republike. Generalni partner hora je Tescan Orsay Holding, Plc.