Languages

Češki filharmonijski hor iz Brna

Dirigent hora: Petr Fjala

http://www.cfsbrno.cz/
http://www.arskoncert.cz/

 

Sezonu 2023/24 Češki filharmonijski hor iz Brna je započeo koncertima na Festivalu u Lužici (Verdijeva Četiri sveta dela, dirigent Silven Kambreling), i koncertom u Pragu s Simfonijskim orkestrom Praškog radija i njegovim šefom-dirigentom Petrom Popelkom.

 

Jesen 2023. godine donosi zanimljive projekte — koncert i snimanje s Bamberškim simfonijskim orkestrom i Jakubom Hrušom (Janačekova Glagoljska misa i Stabat Mater Petra Fjale), koncerte u Lincu i Beču s Markusom Pošnerom i Brukner orkestrom iz Linca (Misa Solemnis), koncert u Virtu (dirigent Klaudio Vandeli) i u Štutgartu (Verdijev Rekvijem sa dirigentom Danom Etingerom).

 

Tokom 2024. godine, hor će održati nastupe u Beogradu (dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija, Bahova Misa u ha-molu), i debitovati u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, gde će imati svetsku premijeru opere Zarqa al-Yamama (Priča o plavookoj ženi Jamame), Li Bradšo (muzika), Danijel Finzi Paska (reditelj), sa dirigentom Pablom Gonzalesom i Simfonijskim orkestrom iz Drezdena.

 

Tokom leta 2024. hor se vraća kao rezidentni ansambl na Festival opere u Hajdenhajmu (Pučinijeva Madam Baterflaj i Verdijeva Alzira), i na Rajngau muzički festival (Dvoržakov Stabat Mater).

 

Za 2024. godinu – Godinu češke muzike, planirani su još neki koncertni projekti (učešće na Flandrijskom festivalu u Gentu i dr.).

 

Češki filharmonijski hor iz Brna zaslužio je mesto na samom vrhu u svetu horova. Dirigenti, orkestri i solisti koji su sarađivali sa pevačima iz Brna, hvale njihove izvanredne kvalitete, dok kritičari posebno cene kompaktan zvuk ansambla i širok spektar izražajnih sredstava.

 

Hor, osnovan 1990. godine, redovno gostuje na najprestižnijim evropskim festivalima i nastupa na najuglednijim koncertnim scenama. Publiku osvaja visokom profesionalnošću i izvanrednim muzičkim senzibilitetom.

 

Za uspeh hora zaslužan je Petr Fjala (1943), koji je i osnivač hora, njegov vođa i direktor. Diplomirao je na Konzervatorijumu u Brnu i Akademiji za muziku i scenske umetnosti Janaček (gde je studirao klavir, kompoziciju i dirigovanje). Fjala je takođe plodan kompozitor – njegovo stvaralaštvo broji oko 180 dela. Više od 50 godina aktivan je kao horski vođa i dirigent.

 

  Češki filharmonijski hor iz Brna posebno je usmeren ka izvođenju oratorijuma i kantata. Njegovi kvaliteti dolaze do izražaja na čak 100 koncerata godišnje, kako u Češkoj, tako i u inostranstvu. Hor nastupa sa najboljim svetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Petr Altrihter, Jirži Belohlavek, Jakub Hruša, Jakub Kleker, Zdenek Macal, Tomaš Netopil, Ondrej Lenard, Libor Pešek, Leoš Svarovski, Markus Pošner, Juraj Valčuha, Kristijan Arming, Mark Albreht, Herman Baumer, Markus Boš, Stefan Blunijer, Kes Bakels, Žan-Klod Kazadezus, Denis Rasel Dejvis, Kristof Ešenbah, Gabrijel Felc, Ivan Fišer, Lorens Foster, Enoh cu Gutenberg, Martin Haselbek, Nikolaus Harnonkort, Manfred Honek, Eliahu Inbal, Marek Janovski, Neme, Pavo i Kristijan Jarvi, Dmitrij Kitajenko, Roman Kofman, Marko Letonja, Kurt Masur, Nikolas Milton, Zubin Mehta, Ingo Mecmaher, Janik Nezet-Seguin, Ser Rodžer Norington, Džonatan Not, Matijas Pintšer, Ser Sajmon Retl, Helmut Riling, Jurij Simonov, Stiven Sloun, Mark Sustro, Majkl Tilson Tomas, Mario Venzago, Valter Veler, Ralf Vajkert, Simon Jang, Aziz Šokakimov i drugi.

 

Hor je rezidentni ansambl poznatog festivala Operfestšpile u Hajdenhajmu od 2015. godine.

 

Iako hor redovno gostuje na mnogim poznatim međunarodnim festivalima, domaća publika nikada nije zapostavljena.

 

  Hor je snimio veliki broj CD izdanja i dobio niz nagrada. Godine 2007. pevači iz Brna nagrađeni su dvema prestižnim evropskim nagradama: Eho klasik – kao Ansambl godine 2007 (za izvođenje Moteta Antona Bruknera) i za Snimak godine 2007 (Oratorijum Hristos Franca Lista). Godine 2008. snimak Paula von Klenaua Die Veise von Liebe und Tod des Cornetts Christoph Rilke nominovan je za prestižnu dansku muzičku nagradu P2 u kategoriji Simfonijski snimak godine 2008, dok je 2009. snimljen Rekvijem za jednog mladog pesnika B. A. Cimermana nagrađen Nagradom nemačkih audiokritičara. Štaviše, priznanja u poslednje vreme nisu ograničena samo na evropski kontinent: eminentni japanski Geijutsu Disc Review dodelio je Češkom filharmonijskom horu iz Brna prestižno počasno priznanje Tokusen za snimak uživo Dvoržakovog Rekvijema.

 

Češki filharmonijski hor iz Brna dobio je Klasik Prag nagradu za najbolje vokalno izvođenje 2019. godine – za izuzetno izvođenje Janačekove Glagoljske mise sa Češkom filharmonijom i maestrom Petrom Altrihterom.

 

Aktivnosti Češkog filharmonijskog hora iz Brna velikodušno podržavaju Južnomoravski kraj, Grad Brno i Ministarstvo kulture Češke Republike. Generalni partner hora je Tescan Orsay Holding, Plc.