Languages

BGF danas

Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija je danas pozicionirana kao najbolјi orkestar u regionu i ansambl koji predstavlјa osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima međunarodnih medija, Beogradska filharmonija je kultni srpski orkestar (Financial Times), jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), orkestar koji gleda samo napred (Washington Post), i ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa (New York Times).

Specifičan imidž, kao rezultat inventivnih umetničkih koncepata i kreativnog marketinga, uticao je na prepoznatljivost orkestra. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom dalјem razvoju. Među njima se naročito izdvaja višedecenijsko prijatelјstvo sa Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa orkestrom. Beogradska filharmonija je prvi orkestar u regionu, ali i šire, koji započinje svoje koncertne sezone sa kompletno rasprodatim ulaznicama.

Za šefa dirigenta Beogradske filharmonije od sezone 2017/18 imenovan je Gabrijel Felc, a za glavnog gostujućeg dirigenta Danijel Rajskin.

U proteklim sezonama, orkestar je sarađivao sa vodećim međunarodnim dirigentima i solistima, među kojima su Zubin Mehta, Kšištof Penderecki, Ser Nevil Mariner, Boris Berezovski, Gerhard Opic, Vadim Gluzman, Nelson Freire, Fazil Saj, Julijan Rahlin, Sara Čang, Izabel Faust, Miša Majski, David Geringas, Sol Gabeta, Igudesman i Džu, Vadim Rjepin, Nikolaj Luganski, Stiven Iserlis, Gzavije de Mestr, Alis Sara Ot, Andrej Korobejnikov, Kijan Soltani, Nemanja Radulović, i mnogi drugi.

Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu itd. Najvažniji internacionalni angažman u novijoj istoriji bila je prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra, koja je obuhvatala nastupe u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans Holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu i u njujorškom Karnegi Holu u oktobru 2014. godine. Od najskorijih međunarodnih uspeha izdvaja se gostovanje u Moskvi, u prestižnoj sali Čajkovski, u septembru 2016. godine, koncertom kojim je otpočela sezona Moskovskog filharmonijskog društva, pod upravom Danijela Rajskina, nastup u Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti iste godine, kao i dva veoma uspešna nastupa u Muzikferajnu u Gracu, 2018. godine.

Beogradska filharmonija je 2017. godine započela tradiciju koncerata na otvorenom koji beleže istorijski uspeh i predstavlјaju najveće koncerte klasične muzike na otvorenom na Balkanu. Više od 30 000 lјudi prisustvovalo je prvom koncertu koji je predvodio šef-dirigent Gabrijel Felc, a kao specijalni gost nastupio je čuveni Zubin Mehta. Naredne, 2018. godine, Beogradska filharmonija je zajedno sa Felcom nadmašila prethodni uspeh, okupivši više od 40 000 lјudi na svom drugom koncertu na otvorenom.

Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi i Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta sa svojim strateškim partnerima. Najvažniji cilјevi orkestra u okviru petogodišnjeg planiranja aktivnosti i razvoja su pozicioniranje na međunarodnoj muzičkoj sceni, promocija orkestra na drugim kontinentima, kao i početak izgradnje nove koncertne dvorane u Beogradu, kroz model javno-privatnog partnerstva, uz podršku fondacije Američki prijatelјi Beogradske filharmonije, osnovane 2012. godine u Nјujorku.

Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznat je i podržan od strane Evropske unije. Beogradska filharmonija je pokrenula i regionalnu saradnju tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije, u okviru projekta Pika-točka-tačka.