Languages

Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent (od 2017/18)

„Danijel Rajskin je očito muzičar istančanog senzibiliteta, dobar majstor svog zanata; još jedan primer možda i poslednjeg velikog dara starog Sovjetskog Saveza – strogosti i jedinstvenosti njegovih škola dirigovanja.“ (časopis Gramofon, 2012)

 

Glavni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, Danijel Rajskin, rođen je i odrastao u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio na proslavlјenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Usavršavao se kod Marisa Jansonsa, Nemea Jarvija, Milana Horvata, Voldemara Nelsona i Jorme Panule.

 

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Odlučio je da se postepeno preorijentiše ka karijeri dirigenta i uskoro je postao priznat kao jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije. Negujući širok repertoar, Rajskin često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišlјenim programima.

 

Od 2005. do 2016. godine, Danijel Rajskin je radio kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. do 2016. godine je isti posao obavlјao i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u polјskom gradu Lođu. Među njegovim redovnim angažmanima u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije su i nastupi sa Brandenburškim državnim orkestrom iz Frankfurta, orkestrom Dala Sinfonijeta, Simfonijskim orkestrom iz Diseldorfa, Estonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Buenos Airesa, Filharmonijom iz Jene, Simfonijskim orkestrom iz Haife, Sinfonijetom iz Hong Konga, Filharmonijom Karol Šimanovski iz Krakova, Simfonijskim orkestrom iz Malmea, Orkestrom Marinski, orkestrom Mocarteum iz Salcburga, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Tajvana, Filharmonijom Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Državnim simfonijskim orkestrom Nova Rusija iz Moskve, Simfonijskim orkestrom iz Odenzea, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Filharmonijom iz Marseja, Holandskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Tenerifa, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Meksika, Državnom filharmonijom iz Majnca, Simfonijskim orkestrom Praškog radija, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Šangajskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom iz Bratislave, Štutgartskom filharmonijom, Flandrijskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Tonkinstler iz Donje Austrije, Uralskom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom, Virtemberškom filharmonijom iz Rojtlingena i Zagrebačkom filharmonijom.

 

Među Rajskinovim skorijim angažmanima u sezoni 2014/15 izdvajaju se prvi nastupi sa orkestrom Klasika Santa Sesilija u Madridu, Ruskim državnim simfonijskim orkestrom (bivši orkestar Svetlanov) u Moskvi, Simfonijskim orkestrom iz San Antonija, Simfonijskim orkestrom iz Vinipega, Filharmonijom iz Jene, Orkestrom Marinski, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Štutgartskom filharmonijom, a nešto kasnije i sa Belgijskom nacionalnom i Slovačkom filharmonijom.

 

Među poznatim solistima sa kojima je Danijel Rajskin nastupao su Martin Frost, Alban Gerhart, Natalija Gutman, Peter Jablonski, Janin Jansen, Kari Kriku, Lang Lang, Fransoa Lelo, Aleksej Ljubimov, Miša Majski, Vladimir Mendelson, Midori, Šlomo Minc, Danijel Miler-Šot, Stiven Ozborn, Enriko Pače, Ivo Pogorelić, Julijan Rahlin, Vadim Rjepin, Benjamin Šmit, Dmitrij Sitkovjecki, Julijan Štekel i Aleksej Volodin.

 

U nedavna diskografska izdanja Danijela Rajskina ubrajamo Bramsov celokupni simfonijski opus za izdavačku kuću Two Pianists i Šostakovičevu Četvrtu simfoniju za AVI, pri čemu su oba izdanja dobila odlične kritike. Nјegov snimak koncerata za violončelo Korngolda, Bloha i Goldšmita sa Julijanom Štekelom, objavlјen za AVI, dobio je nagradu Eho Klasik 2012. godine.