Languages

Vera Talerko

Sopran Vera Talerko je profesionalna operska pevačica i izvođač kamerne muzike.

 

Vera Talerko je rođena u Letoniji, a vokalno izvođenje studirala je na Litvanskoj akademiji za muziku i pozorište pod mentorstvom profesorke Aste Krikščiunite. Učestvovala je na nekoliko međunarodnih foruma i festivala, kao što su Еvropski Lidforum u Nemačkoj 2012. i u Letoniji i Litvaniji 2013, Evropske staze (Italija, 2015, 2016), Festival Rosini u Vildbadu (Nemačka, 2017), gde je imala čast da sarađuje sa profesionalcima kao što su Erik Batalja, Aksel Bauni, Jan Filip Šulc. Postigla je uspeh na mnogim međunarodnim vokalnim takmičenjima: osvojila je nagradu Mocart na Međunarodnom muzičkom takmičenju Stenhamar (Švedska, 2018), Međunarodnu Belkanto nagradu (Nemačka, 2017), drugo mesto na takmičenju Paula-Salomon Lindman za lirsku pesmu (Nemačka, 2015), treće mesto i nagradu za umetnički doprinos na takmičenju Zlatni slavuj (Ruska Federacija, 2016).

 

Od 2016. do 2019. godine, Vera je pevala u Norveškoj državnoj operi i baletu i ostvarila je niz uspešnih uloga. Od 2016. godine radi i kao solistkinja sa Litvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom širom Baltičkih država. Od 2019. do 2020. godine, Vera Talerko nastupa u Državnoj operi u Pragu.

 

Njen repertoar danas obuhvata glavne uloge poput Muzete u Boemima, Marceline u Fideliju, Berenike u operi Prilika čini lopova, kao i manje uloge kao što su Fraskita u Karmen, Amor u Orfeju i Euridici, Klorinda u Pepeljuzi i druge.