06/04/20

Kako ostati normalan i bez doba korone?

Dakle, ovih dana se suočavamo najpre sa sobom. Da li će svet biti isti ili ćemo svi globalno nešto promeniti da život na planeti bude, ako ne mnogo bolji, onda bar malo podnošljiviji nego što je bio do sada.

Prvenstveno mislim na oporavak naše planete Zemlje i nečega što se ozbiljno tiče svih nas, našeg, kao i opstanka budućih generacija. S tim u vezi funkcionisanje sveta, industrije, zagađenja i beskrajne eksploatacije resursa planete, ratovi i ostale igrarije, već su poznati kao najveći uzurpatori i tlačitelji života. Ali pošto sada svi imamo jednog nevidljivog, malog, protivnika koji je trenutno najmoćniji, bilo bi sjajno da, kada ga svi udruženo pobedimo, krenemo u još težu borbu koja se zove kako pobediti sebe. Iskreno se nadam da će ova situacija pomoći ljudima da shvate da su otišli predaleko u sopstvenoj pohlepi, gramzivosti i bahatosti.

Za mene nije preteško pitanje kako sačuvati razum u doba korone jer uvek imam dobrog saveznika. Muzika, kvalitetna knjiga, uz to i domaći zadaci dva školarca i ostale kućne čarolije, uvek su dobar način da očuvaš unutrašnji mir. Inače sam vaspitavana da u vanrednim okolnostima pribrano delujem tako da uživam u malim stvarima i ne dopuštam da stres uđe na moja vrata.

Kao umetnik i muzičar vežbam svaki dan tako što krenem sa skalama, terce, oktave, vežbe za zagrevanje desne ruke i vežbe za tonsku i zvučnu projekciju. Kada postignem zagrejanost i fleksibilnost mekih tkiva (tetiva, ligamenata, mišića) pređem na određenu literaturu. Ponašam se kao da koncerti na kojim je trebalo da nastupim nisu otkazani i vežbam svaki dan tu literaturu. Korona će da prođe, a ako vredno ne radim i nisam u kondiciji, vreme posle korone može me zateći nespremnu, a to nikako ne želim. Kod nas je kontinuitet u radu važan kao i sportistima. Već posle dve nedelje forma brzo opada i može doći do povreda kasnije, a to je skupa cena za jednog muzičara. Ja živim za muziku i živim od nje, tako da je rad u ovakvim situacijama za mene veoma važan jer me drži u psihofizičkom balansu. Dovoljno je dva ili tri sata vežbanja dnevno i osećate se zdravo i pozitivno.

Očuvanjem sopstvenog mikrosveta, svaki pojedinac sebe čuva od loših uticaja drugih ljudi ili negativnih osećanja. Tako i ja sebe čuvam muzikom svakodnevnim vežbanjem, pripremom materijala za drage studente, lepom knjigom ili đuskanjem po kući.