06/04/20

Како остати нормалан и без доба короне?

Дакле, ових дана се суочавамо најпре са собом. Да ли ће свет бити исти или ћемо сви глобално нешто променити да живот на планети буде, ако не много бољи, онда бар мало подношљивији него што је био до сада.

Првенствено мислим на опоравак наше планете Земље и нечега што се озбиљно тиче свих нас, нашег, као и опстанка будућих генерација. С тим у вези функционисање света, индустрије, загађења и бескрајне експлоатације ресурса планете, ратови и остале играрије, већ су познати као највећи узурпатори и тлачитељи живота. Али пошто сада сви имамо једног невидљивог, малог, противника који је тренутно најмоћнији, било би сјајно да, када га сви удружено победимо, кренемо у још тежу борбу која се зове како победити себе. Искрено се надам да ће ова ситуација помоћи људима да схвате да су отишли предалеко у сопственој похлепи, грамзивости и бахатости.

За мене није претешко питање како сачувати разум у доба короне јер увек имам доброг савезника. Музика, квалитетна књига, уз то и домаћи задаци два школарца и остале кућне чаролије, увек су добар начин да очуваш унутрашњи мир. Иначе сам васпитавана да у ванредним околностима прибрано делујем тако да уживам у малим стварима и не допуштам да стрес уђе на моја врата.

Као уметник и музичар вежбам сваки дан тако што кренем са скалама, терце, октаве, вежбе за загревање десне руке и вежбе за тонску и звучну пројекцију. Када постигнем загрејаност и флексибилност меких ткива (тетива, лигамената, мишића) пређем на одређену литературу. Понашам се као да концерти на којим је требало да наступим нису отказани и вежбам сваки дан ту литературу. Корона ће да прође, а ако вредно не радим и нисам у кондицији, време после короне може ме затећи неспремну, а то никако не желим. Код нас је континуитет у раду важан као и спортистима. Већ после две недеље форма брзо опада и може доћи до повреда касније, а то је скупа цена за једног музичара. Ја живим за музику и живим од ње, тако да је рад у оваквим ситуацијама за мене веома важан јер ме држи у психофизичком балансу. Довољно је два или три сата вежбања дневно и осећате се здраво и позитивно.

Очувањем сопственог микросвета, сваки појединац себе чува од лоших утицаја других људи или негативних осећања. Тако и ја себе чувам музиком свакодневним вежбањем, припремом материјала за драге студенте, лепом књигом или ђускањем по кући.