19/02/20

Posebno veče u Beogradskoj filharmoniji biće u petak 21. februara jer kao solistkinja nastupa filharmoničarka Ksenija Milošević, a debi ima mlada dirigentska zvezda Gregor Majerhofer (Kolarac, 20č). Violinistkinja izvodi Hristićevu „Simfonijsku fantaziju“, a na programu su još dela Sibelijusa, Šumana i Berija.

Ksenija Milošević je članica orkestra više od 20 godina. Iz poznate muzičke porodice čije se karijere vezuju za Beogradsku filharmoniju, violinu svira od svoje četvrte godine i aktivna je na brojnim muzičkim poljima. Uz podršku svojih kolega izvodi “Simfonijsku fantaziju” Stevana Hristića, jednog od osnivača i prvog šefa dirigenta Beogradske filharmonije koji je svojom sveukupnom delatnošću dao ogroman doprinos razvoju srpske muzike u prvoj polovini XX veka.

Mladi dirigent Gregor Majerhofer autentična je ličnost na svetskoj muzičkoj sceni. Ovaj dirigent, kompozitor i pijanista trenutno je asistent dirigenta Berlinske filharmonije, a studirao je na Džulijardu kod čuvenog Alana Gilberta, nekadašnjeg šefa Njujorške filharmonije. Njegov kompozitorski opus posebno obeležava posvećenost ekologiji, te se u Majerhoferova dela ubraja i “Koncert za insekte i orkestar”.

Predvodi Beogradsku filharmoniju prvi put i to u izvođenju raznovrsnog repertoara. Koncert otvara “Tužni valcer”, Jana Sibelijusa, nakon Hrsitićevog dela publika će čuti Šumanovu Manfred uvertiru, a “Interpretacija” Lučana Berio zatvara program iz ciklusa “#Brat Betoven”.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.