Languages

Грегор Мајерхофер

Диригент, композитор и пијаниста Грегор А. Мајерхофер тренутно је асистент диригента Берлинске филхармоније и први добитник стипендије Сер Сајмон Ретл на Карајан академији у Берлинској филхармонији. Дипломац музичке школе Џулијард, Грегор А. Мајерхофер студирао је дириговање код Алана Гилберта.

 

Године 2015. постављен је за асистента диригента Ensemble Intercontemporain, са којим је дебитовао у Париској филхармонији 2016. године, као замена у последњи тренутак за Пабла Хераса-Касаду. Године 2017. Мајерхофер је извео премијерне представе своје поруџбине, написане за Ensemble Intercontemporain у Келнској филхармонији. Мајерхофер је дириговао оркестром Баварске државне опере, оркестром Џулијарда, оркестром Фестивала у Луцерну, камерним оркестром из Минхена, Минхенским симфонијским оркестром, Словеначком филхармонијом и Симфонијским оркестром SWR из Штутгарта. Сарађивао је са ансамблима као што су Асколта, Ensemble Intercontemporain, ансамбл Модерна академија, Ансамбл Ностри Темпорис из Кијева, Ансамбл за нову музику из Хонгконга и Ансамбл Шарун Берлинске филхармоније, као и са солистима као што су Патриција Копачинскаја, Георг Нигл и Данил Трифонов.

 

Као композитор, Мајерхофер је компоновао поруџбину Баварске државне опере, Баварски радио, Минхенско бијенале, Немачку оперу из Берлина, Ensemble Intercontemporain, Државну оперу из Хановера, Ансамбл Шарун, Берлинску филхармонију и Тиролски фестивал Ерл. Последњих неколико година изведене су премијере његове дечије опере Die Drei Spinnerinnen (2018), новог дела за Академију Берлинске филхармоније (Концерт за инсекте, 2018) и савременог програма са Ансамблом Шарун (октет Лагедер, 2017).

 

Најистакнутији моменти у сезони 2019/2020 укључују концерте са Београдском филхармонијом, Новим музичким ансамблом из Хонгконга, Камерним оркестром из Минхена и Симфонијским оркестром SWR из Штутгарта. Биће помоћник Михаела Бодера у Бечкој државној опери у извођењу Ореста Манфреда Тројана, затим Кирила Петеренка у Берлинској филхармонији у извођењу Пучинијеве опере Сестра Анђелика, па Матијаса Пинчера у Државној опери у Берлину у извођењу опере Љубичасти снег Бита Фурера и Сер Сајмона Ретла на фестивалу у Ексанпровансу у извођењу опере Воцек. Такође ће дириговати ансамблима Протон и Октопус.

 

Редовно наступа као пијаниста на џез концертима са својим братом Рафаелом као део њиховог дуета Imbrothersation, који је добио прву награду Зидојчецајтунга Тасило Култур у 2009/2010.

 

Грегор А. Мајерхофер рођен је у Минхену 1987. године. Студирао је композицију на Високој школи за музику и позориште у Минхену (са Јан Милером-Виландом), на Националном конзерваторијуму Музик Пари (са Фредериком Дуријуом) и на Високој школи Роберт Шуман у Диселдорфу (композиција са Манфредом Тројаном и дириговање са Ридигером Боном). Поред Алана Гилберта, који му је био ментор на студијама за мастер из дириговања на њујоршком Џулијарду, Мајерхофер је такође студирао код Џејмса Роса и усавршавао се код Бернарда Хаитинка, Фабија Луизија и Јоханеса Шлафлија. Поред тога, асистирао је Сер Џорџу Бенџамину, Питеру Етвешу, Ивану Фишеру, Данијелу Хардингу, Сузани Малки, Марку Минковском, Андрису Нелсонсу, Андресу Ороско-Естради, Матијасу Пинчеру и Сер Сајмону Ретлу.

 

Међу многим наградама и стипендијама, Грегор А. Мајерхофер добио је Баварску уметничку стипендију, Меморијалну стипендија Бруна Валтера и награду за дириговање Чарлс Шиф.