19/02/20

Посебно вече у Београдској филхармонији биће у петак 21. фебруара јер као солисткиња наступа филхармоничарка Ксенија Милошевић, а деби има млада диригентска звезда Грегор Мајерхофер (Коларац, 20ч). Виолинисткиња изводи Христићеву „Симфонијску фантазију“, а на програму су још дела Сибелијуса, Шумана и Берија.

Ксенија Милошевић је чланица оркестра више од 20 година. Из познате музичке породице чије се каријере везују за Београдску филхармонију, виолину свира од своје четврте године и активна је на бројним музичким пољима. Уз подршку својих колега изводи “Симфонијску фантазију” Стевана Христића, једног од оснивача и првог шефа диригента Београдске филхармоније који је својом свеукупном делатношћу дао огроман допринос развоју српске музике у првој половини XX века.

Млади диригент Грегор Мајерхофер аутентична је личност на светској музичкој сцени. Овај диригент, композитор и пијаниста тренутно је асистент диригента Берлинске филхармоније, а студирао је на Џулијарду код чувеног Алана Гилберта, некадашњег шефа Њујоршке филхармоније. Његов композиторски опус посебно обележава посвећеност екологији, те се у Мајерхоферова дела убраја и “Концерт за инсекте и оркестар”.

Предводи Београдску филхармонију први пут и то у извођењу разноврсног репертоара. Концерт отвара “Тужни валцер”, Јана Сибелијуса, након Хрситићевог дела публика ће чути Шуманову Манфред увертиру, а “Интерпретација” Лучана Берио затвара програм из циклуса “#Брат Бетовен”.

Сто улазница за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.