Languages

Vuk Wolkov-Popović

Vuk Volkov-Popović je rođen u Beogradu 2000. godine. Muzičko obrazovanje je započeo u Osnovnoj i Srednjoj muzičkoj školi Vatroslav Lisinski a potom, 2019. godine, upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, odsek dirigovanje, u klasi Biljane Radovanović Brkanović.

 

Posebno mesto u njegovom muzičkom razvoju ima pevačko iskustvo u horu Beogradski glas, pod vođstvom kantautorke i filmske kompozitorke Aleksandre Kovač, od 2009. do 2016. godine.

 

U martu 2021. godine izabran je na konkursu za međunarodni projekat: Opera: Past, Present, Perfect, koji vodi MOTO (Muzičko opersko teatarska organizacija). Do sada je, tokom projekta, spremao pevače za horske deonice prve srpske opere Stanislava Biničkog, Na uranku. Takođe je bio asistent dirigenta na operi za decu Dečja soba Milenka Živkovića, koja je izvedena na BEMUS-u. Godine 2022. dirigovao je izvedbe istoimene opere u Malom pozorištu Duško Radović. U okviru istog projekta je bio asistent dirigenta tokom spremanja dečje opere Hajde da napravimo operu/Mali dimničar Bendžamina Britna.

 

Bio je polaznik majstorskog kursa u Narodnom pozorištu u Beogradu, koji je održao dirigent Volfgang Šajt. Takođe je učestvovao na majstorskim kursevima Srboljuba Dinića u Muzeju pozorišne umetnosti i u toku Letnje operske škole MOTO-a, kao i majstorkom kursu dirigenta Igora Vlajnića.

 

Početkom 2022. godine, zajedno sa kolegama sa Fakulteta muzičke umetnosti, osniva Beogradski orkestar mladih – BEOM. Sa svojim orkestrom je nastupao u Studentskom kulturnom centru, svečanoj sali Jevrejske opštine, a u sali Centra lepih umetnosti Guarnerius, u saradnji sa Tango Jazz kvartetom iz Argentine. U svom radu posvećuje veliku pažnju promovisanju mladih savremenih kompozitora. Sa BEOM-om je nastupao na međunarodnom projektu Karika kadа su premijerno izvedene dve kompozicije Damjana Jovičina, Melodija i Čakona. Kasnije sarađuje sa Markom Vesićem na njegovoj diplomskoj kompozciji Tokio, kojom je otvoren festival KoMA(Koncerti Mladih Autora) 2022, u sali Beogradske filharmonije.

 

Naznačajniji angažman do sada mu je bio dvonedeljna saradnja sa Beogradskom filharmonijom, tokom oktobra meseca 2022, kada je dirigovao seriju dečijih koncerata Zdravo mi smo orkestar, u Sali Beogradske filharmonije.