21/02/19

Prvi put pod dirigentskom palicom Lija Mekfola, Beogradska filharmonija nastupa zajedno sa violistom Sašom Mirkovićem, u petak 22. februara (Kolarac, 20h). Solista će izvesti „Godišnja doba”, delo koje mu je posvetila kompozitorka Dragana Jovanović, a na programu su još kompozicije Mendelsona i Elgara.

Po mišljenju domaćih kritičara, “najbolji srpski violista” i “harizmatični umetnik prepun entuzijazma”, Saša Mirković je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Mirković je i jedan od umetnika koji sa radošću izvodi dela Dragane Jovanović, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a sa Beogradskom filharmonijom sviraće njena “Godišnja doba” za solo violu, gudački orkestar, električno čembalo i harfu. Iako naslovom asociraju na istoimeno Vivaldijevo ostvarenje, ona donose potpuno drugačiji izraz i mešavinu različitih stilova.

Filharmonijski orkestar prvi put predvodi dirigent mlađe generacije Lijo Mekfol, čiji se orkestarski repertoar kreće od klasične do savremene muzike, kao i u sferi opere. Treći koncert iz ciklusa Mudroslovlje, otvara „Lepa Meluzina“ Feliksa Mendelsona koji se smatra najvećim muzičkim vunderkindom nakon Mocarta. Program zatvara muzička mozgalica „Enigma varijacije“ Edvarda Elgara, prava zagonetka u kojoj se skriva muzički kriptogram.

Sto ulaznica za stajanje biće dostupno sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.