21/02/19

Први пут под диригентском палицом Лија Мекфола, Београдска филхармонија наступа заједно са виолистом Сашом Мирковићем, у петак 22. фебруара (Коларац, 20х). Солиста ће извести „Годишња доба”, дело које му је посветила композиторка Драгана Јовановић, а на програму су још композиције Менделсона и Елгара.

По мишљењу домаћих критичара, “најбољи српски виолиста” и “харизматични уметник препун ентузијазма”, Саша Мирковић је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота. Мирковић је и један од уметника који са радошћу изводи дела Драгане Јовановић, како у Србији тако и у иностранству, а са Београдском филхармонијом свираће њена “Годишња доба” за соло виолу, гудачки оркестар, електрично чембало и харфу. Иако насловом асоцирају на истоимено Вивалдијево остварење, она доносе потпуно другачији израз и мешавину различитих стилова.

Филхармонијски оркестар први пут предводи диригент млађе генерације Лијо Мекфол, чији се оркестарски репертоар креће од класичне до савремене музике, као и у сфери опере. Трећи концерт из циклуса Мудрословље, отвара „Лепа Мелузина“ Феликса Менделсона који се сматра највећим музичким вундеркиндом након Моцарта. Програм затвара музичка мозгалица „Енигма варијације“ Едварда Елгара, права загонетка у којој се скрива музички криптограм.

Сто улазница за стајање биће доступно сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.