Languages

Lio Mekfol

Lio Mekfol gradi veoma solidnu reputaciju kao dirigent orkestarskog ali i operskog repertoara. Kao dobitnik Dirigentske nagrade Nemačke 2015. godine i kao finalista takmičenja na festivalu Nestle za mlade dirigente u Salcburgu 2014. godine, stekao je veliko iskustvo tokom četiri godine rada kao asistent dirigenta orkestra za mlade Gustav Maler i saradnik u Državnom teatru u Majningenu.

 

Njegovi nastupi u svojstvu kao gosta-dirigenta u toku nekoliko proteklih sezona uključuju koncerte sa ansamblima kao što su Gradski orkestar Čikaga, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Drezdenska filharmonija, operski festival Mađo Muzikale iz Firence, Kamerni orkestar iz Lozane, Orkestar iz Overnja, Simfonija iz Oulua, Kraljevska Škotska simfonija i orkestar RTVE iz Madrida. Dirigovao je Nemačkim saveznim orkestrom mladih i pripremao mlade izvođače za nastupe sa Sajmonom Retlom.

 

Rođen u Velikoj Britaniji, Lio Mekfol je diplomirao na Oksfordskom univerzitetu a zatim je nastavio sa studijama dirigovanja. Proveo je četiri godine na Sibelijusovoj akademiji u Helsinkiju, gde je pored Leifa Segerstama, radio i pod mentorstvom dirigenata kao što su Hanu Lintu, Jorma Panula i Juka-Peka Saraste. Zatim je nastavio sa studijama kod Johana Šleflija na Universitetu umetnosti u Cirihu. Za vreme svog boravka u Finskoj, dirigovao je Simfonijskim orkestrom iz Kuopija, Simfonijetom grada Porija i Simfonijskim orkestrom Sibelijusove akademije. Još kao student u Velikoj Britaniji, došao je do finala kao pijanista na takmičenju BBC-a za mladog muzičara godine, a takođe je svirao violinu i violu.

 

Godine 2008. dobio je nagradu Stipendije Seiđija Ozave na muzičkom festival u Tenglvudu, a sledeće godine pridružio se prestižnom Dirigentskom forumu Nemačke, gde je ostao do 2015. godine. Ostavrio je blisku saradnju sa Bernardom Haitinkom, kome je bio asistent u pripremanju koncerata sa Simfonijskim orkestrom iz Čikaga, Mladim orkestrom Evropske Unije, Kraljevskom koncertnom salom iz Amsterdama i Bečkom filharmonijom, a 2009. godine pohvaljen je za svoj rad kao zamenik ovog velikog holandskog dirigenta na koncertu sa Gradskim orkestrom Čikaga. Takođe je bio asistent Kristofa Ešenbaha, Džerarda Korstena, Herberta Blomsteda, i Jiržija Belohlaveka. Neki od vodećih intrumentalista sa kojima je sarađivao su Antje Vajthas, Lan Lisijecki, Nikolas Anđelić i Nils Menkemajer.

 

Orkestarski repertoar Lija Mekfola kreće se od klasične do savremene muzike, a njegove aktivnosti u sferi opere uključuju dela kao što su Zamak Plavobradog, Karmen, Tako čine sve, Don Žuan, Falstaf, Đani Skiki, Puritanci, Travijata, Mavra, Otelo, Pajaci, Renard, Rigoleto, Rusalka, Tanhojzer, Snjeguročka, Obrtaj zavrtnja, Tristan i Izolda, kao i svetska premijera Žute sofe Julijana Filipsa (2019.) u Glindebornu.

 

Pored opere Tako čine sve na turneji sa festivalom Glindeborn, i Travijate u Engleskoj nacionalnoj operi, angažmani Lia Mekfola u protekloj sezoni uključivali su i debitantske koncerte sa Simfonijskim orkestrom iz Berna, Filharmonijom iz Bremena, Simfonijskim orkestrom Grada Birmingema i Simfonijskim orkestrom iz Forarlberga. U Glindebornu je radio i dve predstave u okviru produkcije opere Vanesa Semjuela Barbera.