21/05/20

Filharmonijska onlajn sezona ovog petka na Jutjub kanalu emituje nastup orkestra iz sezone 16/17 koji je bio u znaku obeležavanja sto godina od premijere Violinskog koncerta broj 2, Petra Stojanovića. U glavnoj, solističkoj ulozi nastupila je Mirjana Nešković, zamenica koncertmajstora Beogradske filahrmonije zajedno sa dirigentom Eiđijem Oueom.

Beogradska filharmonija se zahvaljuje RTS-u na ustupljenom snimku.

Jedan od najznačajnih autora prve polovine 20. veka, kompozitor i violinista Petar Stojanović poznat je po svojim violinskim koncertima. Koncert br. 2 izveden je 1916. godine u Pragu i danas se smatra njegovim najuspelijim koncertantnim ostvarenjem. Međutim, zbog nepostojanja partiture, nestao je sa koncertnih podijuma više od pedeset godina.

U želji da se delo nesumnjive vrednosti ponovo nađe na repertoaru, Beogradska filharmonija je ovu kompoziciju uvrstila u jedan od svojih programa, i to u okviru ciklusa “Za avanturiste”. Notni materijal je bio u jako lošem stanju, delovi materijala su se nalazili u bibliotekama Beogradske filharmonije i Fakulteta muzičke umetnosti, dok je partitura nedostajala. Zahvalјujući Mirjani Živković, nažalost nedavno preminuloj kompozitorki i profesorki FMU, delo je 2016. godine rekonstruisano i pripremlјeno za izvođenje.