21/05/20

Филхармонијска онлајн сезона овог петка на Јутјуб каналу емитује наступ оркестра из сезоне 16/17 који је био у знаку обележавања сто година од премијере Виолинског концерта број 2, Петра Стојановића. У главној, солистичкој улози наступила је Мирјана Нешковић, заменица концертмајстора Београдске филахрмоније заједно са диригентом Еиђијем Оуеом.

Београдска филхармонија се захваљује РТС-у на уступљеном снимку.

Један од најзначајних аутора прве половине 20. века, композитор и виолиниста Петар Стојановић познат је по својим виолинским концертима. Концерт бр. 2 изведен је 1916. године у Прагу и данас се сматра његовим најуспелијим концертантним остварењем. Међутим, због непостојања партитуре, нестао је са концертних подијума више од педесет година.

У жељи да се дело несумњиве вредности поново нађе на репертоару, Београдска филхармонија је ову композицију уврстила у један од својих програма, и то у оквиру циклуса “За авантуристе”. Нотни материјал је био у јако лошем стању, делови материјала су се налазили у библиотекама Београдске филхармоније и Факултета музичке уметности, док је партитура недостајала. Захвалјујући Мирјани Живковић, нажалост недавно преминулој композиторки и професорки ФМУ, дело је 2016. године реконструисано и припремљено за извођење.