07/11/20

Tijana svirala i zviždala, a muzičari je iznenadili cvetnom kišom

Stajaće ovacije su ispratile Tijanu Milošević, prvu violinu Beogradske filharmonije, koja je bila solistkinja na tri koncerta pred svojim orkestrom, a pod vođstvom šefa dirigenta Gabrijela Felca (5, 6, i 7. XI 2020.) Publika nije dala Tijani da ode sa bine nakon maestralnog izvođenja Vivaldijevih Godišnjih doba, a filharmoničari su svoju koleginicu iznenadili „kišom“ cveća za kraj.

Iako u ograničenom broju, publika je burno reagovala nakon sva tri koncerta, pretvorivši salu Beogradske filharmonije u navijački stadion. Autentična i energična Tijana, odsvirala je čuvenu kompoziciju na sasvim nov način, a pored izvođačkih bravura, violinistkinja je deo kompozicije šarmantno i odzviždala. U njenom poduhvatu udruženo su je pratili fenomenalni gudači Beogradske filharmonije zajedno sa šefom Gabrijelom Felcom i zajedno priredili atmosferu za pamćenje kojoj ni kovid pravila nisu mogla ništa.

„Moje viđenje ’Godišnjih doba’ je da ona čine jedan ciklus, krug koji se zatvara, pa se potom ponovo otvara. Trudila sam se da prikažem dozu detinjeg radovanja svakom godišnjem dobu ali i velike anksioznosti i strahove sa kojima se suočavamo, kao što su zagađenost i nedostatak vazduha. S jedne strane velika radost, a s druge problem koji pokušavamo da razotkrijemo i muzikom. Sa mojom filharmonijskom ekipom toliko dugo radim, intuitivno se razumemo, i svi su maksimalno angažovali uz veliku ljubav i posvećenost. Dali su sve od sebe, pogotovo naš šef Gabrijel Felc, u želji da ovo izvođenje bude zajednička kreacija“, rekla je Tijana Milošević.