07/11/20

Тијана свирала и звиждала, а музичари је изненадили цветном кишом

Стајаће овације су испратиле Тијану Милошевић, прву виолину Београдске филхармоније, која је била солисткиња на три концерта пред својим оркестром, а под вођством шефа диригента Габријела Фелца (5, 6, и 7. XI 2020.) Публика није дала Тијани да оде са бине након маестралног извођења Вивалдијевих Годишњих доба, а филхармоничари су своју колегиницу изненадили „кишом“ цвећа за крај.

Иако у ограниченом броју, публика је бурно реаговала након сва три концерта, претворивши салу Београдске филхармоније у навијачки стадион. Аутентична и енергична Тијана, одсвирала је чувену композицију на сасвим нов начин, а поред извођачких бравура, виолинисткиња је део композиције шармантно и одзвиждала. У њеном подухвату удружено су је пратили феноменални гудачи Београдске филхармоније заједно са шефом Габријелом Фелцом и заједно приредили атмосферу за памћење којој ни ковид правила нису могла ништа.

„Моје виђење ’Годишњих доба’ је да она чине један циклус, круг који се затвара, па се потом поново отвара. Трудила сам се да прикажем дозу детињег радовања сваком годишњем добу али и велике анксиозности и страхове са којима се суочавамо, као што су загађеност и недостатак ваздуха. С једне стране велика радост, а с друге проблем који покушавамо да разоткријемо и музиком. Са мојом филхармонијском екипом толико дуго радим, интуитивно се разумемо, и сви су максимално ангажовали уз велику љубав и посвећеност. Дали су све од себе, поготово наш шеф Габријел Фелц, у жељи да ово извођење буде заједничка креација“, рекла је Тијана Милошевић.

Зимa, Годишња доба, А. Вивалди