Languages

Mihail Andruščenko, koncertmajstor

Mihail Andruščenko je pravi profesionalni muzičar, koji poseduje umetničku harizmu i virtuoznost koja naprosto očarava publiku. Nastupajući na različitim mestima širom sveta, Mihail je stekao duboko poštovanje brojnih obožavalaca zbog svog jedinstvenog stila izvođenja.

 

Mihail Andruščenko je rođen 1992. godine u Donjecku, u Ukrajini. Muzika ga je privlačila još od ranog detinjstva. Svoje osnovno obrazovanje stekao je na Donječkoj državnoj muzičkoj akademiji pod vođstvom M.V. Očosalskog. 2008. godine, kao učenik škole pri Donječkoj muzičkoj akademiji, osvojio je Veliku nagradu na međunarodnom takmičenju Plava ptica.

 

Godine 2012, Mihail Andruščenko nastavlja svoje studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu pod stručnim vođstvom Sergeja Kravčenka (violina) i Aleksandra Bondurijanskog (kamerni ansambl). 2013. godine, krenuo je na privatne časove kod Jevgenija Levina, učenika škole Davida Ojstraha za violinu. Poreд časova sa Levinom, Mihailo je pohađao i majstorske kurseve poznatih violinista i pedagoga: Maksima Vengerova, Zahara Brona, Edvarda Graha i Vladimira Ivanova. Tokom perioda školovanja, Mihail počinje da eksperimentiše sa stilovima. Uči baroknu violinu kod Ulrike Tice (Nemačka). U sezoni 2014-2015, bio je zamenik koncertmajstora u Kamernom orkestru Kremlja.

 

Mihail Andruščenko je veoma aktivan muzičar koji sarađuje sa dirigentima kao što su Miša Rahljevski (Rusija), Feihu Džiao (Kina) i mnogi drugi širom Rusije i Ukrajine. Njegov kreativni repertoar uključuje saradnju sa brojnim poznatim izvođačima: Andrej Baranov (violina, Švajcarska; pobednik takmičenja Kraljica Elizabeta u Briselu), Aleksandar Trostjanski (violina, profesor Moskovskog konzervatorijuma), Olga Leman-Balšova (meco-sopran, Italija; solista na Kraljevskoj operi u Parmi), Artur Naziulin (klarinet, Rusija; laureat brojnih međunarodnih takmičenja), Siranuš Gasparjan (meco-sopran, Jermenija; solista u Operi u Jerevanu), Olga Nefjodova (sopran, Rusija; stažistkinja na konzervatorijumu Mozarteum u Salcburgu), Denis Lupahov (flauta, Rusija; solista u orkestru Marinski teatra), Anton Gakel (violončelo, Rusija; solista u orkestru Marinski teatra i asistent Valerija Gergijeva), Vjačeslav Zubkov (klavir, Ukrajina), Aleksej Žilin (violončelo, gudački kvartet Davida Ojstraha), Mirijam Prandi (violončelo, Italija).

 

Godine 2015, Mihail postaje solista u Kamernoj filharmoniji iz Sočija i prva violina kvarteta Rahmanjinov. Učestvuje na festivalima u Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji. 2018. godine, na poziv Teodora Kurеncisa, pridružuje se kao gostujući muzičar orkestru musicAeterna kao prva violina. Od 2019. godine postaje njegov stalni član.

 

Od 2022. godine svira u kvartetu Spič. Tokom jeseni snimio je i CD izdanje Gudačkog kvarteta br. 14 Ludviga van Betovena.