08/06/23

Beogradska filharmonija svečano zatvara koncertnu sezonu pod palicom Džona Akselroda, u petak 9. juna na Kolarcu (20č). Na finalnom koncertu orkestar izvodi bogat repertoar, Glijerovu „Himnu velikom gradu“, „Simfonijske igre“ Rahmanjinova i najveći hit klavirske literature, čuveni Koncert Čajkovskog u izvođenju pijaniste Romana Borisova.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu“ 22/23, posvećena muzičkim putovanjima po svetskim metropolama, stigla je do svoje konačne destinacije. Finalni koncert posvećen je Sankt Peterburgu, carskom gradu koji ima važno mesto u istoriji muzike. Filharmonija ga oslikava najpre delom Rajnholda Glijera „Himna velikom gradu“, koje je i zvanična himna Sankt Peterburga od 1965. godine. Napisana je za potrebe najpoznatijeg voza Crvena strela, koji povezuje nekadašnju sa sadašnjom prestonicom, a njeni zvuci odjekuju železničkom stanicom Sankt Peterburga pred polazak voza. Najpoznatiji klavirski koncert čija je premijera bila u ovom gradu je ostvarenje Čajkovskog u be-molu. Tamo je i Sergej Rahmanjinov proveo svoje detinjstvo i započeo studije na konzervatorijumu, da bi nekoliko decenija kasnije u Americi uz osećanje nostalgije napisao „Simfonijske igre“, delo koje zatvara sezonu Beogradske filharmonije.

Stari znanac i veliki filharmonijski prijatelj Džon Akselrod predvodi finalnu filharmonijsku destinaciju u sezoni 22/23, a kao solista će zablistati mladi pijanista Roman Borisov. Pobednik klavirske olimpijade Kisindžer, ubedljivo gradi karijeru ne samo svojom kreativnošću već i sugestivnim scenskim prisustvom. Istaknuti predstavnik mlade generacije pijanista, zameniće ranije najavljenog Aleksandra Gavriljuka koji nije u mogućnosti da nastupa zbog povrede ruke. Ulaznice za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.