08/06/23

Београдска филхармонија свечано затвара концертну сезону под палицом Џона Акселрода, у петак 9. јуна на Коларцу (20ч). На финалном концерту оркестар изводи богат репертоар, Глијерову „Химну великом граду“, „Симфонијске игре“ Рахмањинова и највећи хит клавирске литературе, чувени Концерт Чајковског у извођењу пијанисте Романа Борисова.

Филхармонијска сезона „На добром путу“ 22/23, посвећена музичким путовањима по светским метрополама, стигла је до своје коначне дестинације. Финални концерт посвећен је Санкт Петербургу, царском граду који има важно место у историји музике. Филхармонија га осликава најпре делом Рајнхолда Глијера „Химна великом граду“, које је и званична химна Санкт Петербурга од 1965. године. Написана је за потребе најпознатијег воза Црвена стрела, који повезује некадашњу са садашњом престоницом, а њени звуци одјекују железничком станицом Санкт Петербурга пред полазак воза. Најпознатији клавирски концерт чија је премијера била у овом граду је остварење Чајковског у бе-молу. Тамо је и Сергеј Рахмањинов провео своје детињство и започео студије на конзерваторијуму, да би неколико деценија касније у Америци уз осећање носталгије написао „Симфонијске игре“, дело које затвара сезону Београдске филхармоније.

Стари знанац и велики филхармонијски пријатељ Џон Акселрод предводи финалну филхармонијску дестинацију у сезони 22/23, а као солиста ће заблистати млади пијаниста Роман Борисов. Победник клавирске олимпијаде Кисинџер, убедљиво гради каријеру не само својом креативношћу већ и сугестивним сценским присуством. Истакнути представник младе генерације пијаниста, замениће раније најављеног Александра Гавриљука који није у могућности да наступа због повреде руке. Улазнице за стајање биће у продаји сат времена уочи концерта, односно од 19 часова на благајни Коларца.