25/02/16

Na trećem koncertu iz ciklusa “Za početnike”, dirigent Vladimir Kulenović predvodiće orkestar u tumačenju prvih simfonijskih ostvarenja tri velika majstora ovog žanra, u petak, 26. februara (Kolarac, 20h). Publika će imati prilike da čuje i uporedi prve simfonijske korake Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena i Gustava Malera.
 
“Za početnike” smo pripremili svojevrsni vodič kroz razvoj simfonijskog stvaralaštva. Od Hajdna – začetnika klasicizma, preko Betovena – najvećeg klasičnog romantičara, do Malera – poznog romantičara koji je klasičnu muziku uveo u svet moderne. Evolucija ovog žanra, od instrumentacije sa čembalom do monumentalnih dimenzija orkestra, može se pratiti kroz početna simfonijska ostvarenja ova tri kompozitora koja su bila povezana svojim stvaralaštvom. Dirigent Kulenović će pokazati novine koje je Hajdn uneo u svojoj prvoj simfoniji, Betovenovo smelo i napredno eksperimentisanje, kao i jasne karakteristike Malerovog grandioznog stila koji se već iscrtao u njegovoj Prvoj simfoniji.
 
“Prve simfonije Hajdna, Betovena i Malera su u stvari kao jedna simfonija. Ideja nam je da pratimo njenu evoluciju u prvim koracima ova tri kompozitora, ali na kraju koncerta bi trebalo da shvatimo da je simfonijska forma već cvat jedne biljke koju je zasadio Bah, i koji je prisutan kod Hajdna i Betovena, a možda najviše kod Malera“, kaže mladi dirigent Kulenović, odnedavno zaslužni građanin Čikaga u oblasti klasične muzike s obzirom na uspešnu karijeru koju razvija u SAD-u.
 
Kulenović je rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije od sezone 2013/14, smatra da orkestar ima izraženu energiju i integritet emocije: “Na ovom koncertu nemamo zvaničnog solistu, ali simfonije koje izvodimo, posebno Malerova, omogućavaju solistima iz orkestra da veoma jasno izraze svoj glas. Shvatićete da su glavna svetla uperena na divne soliste Beogradske filharmonije”.
 
Ciklus “Za početnike” namenjen je “novajlijama” u klasičnoj muzici kao i iskusnim slušaocima koji iznova osećaju početničko uzbuđenje pred remek-delima muzičke literature. Naredni koncert iz ovog ciklusa zakazan je za 18. mart,  kada će Filharmonija biti u rukama jedne dame, čuvene Džejn Glover.