25/02/16

На трећем концерту из циклуса “За почетнике”, диригент Владимир Куленовић предводиће оркестар у тумачењу првих симфонијских остварења три велика мајстора овог жанра, у петак, 26. фебруара (Коларац, 20 ч.). Публика ће имати прилике да чује и упореди прве симфонијске кораке Јозефа Хајдна, Лудвига ван Бетовена и Густава Малера.
 
“За почетнике” смо припремили својеврсни водич кроз развој симфонијског стваралаштва. Од Хајдна – зачетника класицизма, преко Бетовена – највећег класичног романтичара, до Малера – позног романтичара који је класичну музику увео у свет модерне. Еволуција овог жанра, од инструментације са чембалом до монументалних димензија оркестра, може се пратити кроз почетна симфонијска остварења ова три композитора која су била повезана својим стваралаштвом. Диригент Куленовић ће показати новине које је Хајдн унео у својој првој симфонији, Бетовеново смело и напредно експериментисање, као и јасне карактеристике Малеровог грандиозног стила који се већ исцртао у његовој Првој симфонији.
 
“Прве симфоније Хајдна, Бетовена и Малера су у ствари као једна симфонија. Идеја нам је да пратимо њену еволуцију у првим корацима ова три композитора, али на крају концерта би требало да схватимо да је симфонијска форма већ цват једне биљке коју је засадио Бах, и који је присутан код Хајдна и Бетовена, а можда највише код Малера“, каже млади диригент Куленовић, однедавно заслужни грађанин Чикага у области класичне музике с обзиром на успешну каријеру коју развија у САД-у.
 
Куленовић је резиденцијални диригент Београдске филхармоније од сезоне 2013/14, сматра да оркестар има изражену енергију и интегритет емоције: “На овом концерту немамо званичног солисту, али симфоније које изводимо, посебно Малерова, омогућавају солистима из оркестра да веома јасно изразе свој глас. Схватићете да су главна светла уперена на дивне солисте Београдске филхармоније”.
 
Циклус “За почетнике” намењен је “новајлијама” у класичној музици као и искусним слушаоцима који изнова осећају почетничко узбуђење пред ремек-делима музичке литературе. Наредни концерт из овог циклуса заказан је за 18. март,  када ће Филхармонија бити у рукама једне даме, чувене Џејн Гловер.