17/04/24

Beogradska filharmonija nastupa sa mladom zvezdom na violončelu Santjagom Kanjon-Valensijom pod dirigentskom palicom Lija Kuokmana, u petak 19. aprila. Filharmonijski orkestar izvodi repertoar u znaku muzičkih Oskarovaca – Bernštajna, Vilijamsa i Korngolda.

Ova tri američka kompozitora, dokazala su se u filmskom žanru, podjednako kao u klasici, dok je Džon Vilijams jedan od najistaknutijih kompozitora filmske muzike u njenoj istoriji. Autor je preko stotinu filmskih partitura, od kojih je pet nagrađeno Oskarom. Beogradska filharmonija će zajedno sa kolumbijskim violončelistom Santjagom Kanjon-Valensijom, predstaviti klasični opus ovog kompozitora uz jedini koncert namenjen ovom instrumentu u kome violončelo ima ulogu heroja. Valensija je nosilac titule Bi-Bi-Si-jev umetnik nove generacije 2022, koga kritika hvali kao jednog od najperspektivnijih mladih violončelista (Forbs Kolumbija). Multitalentovni muzičar, aktivan je kao solista, kompozitor, slikar i fotograf, a sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

Oskarovski program započinje sa Bernštajnovom partiturom za film Na dokovima Njujorka sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi koji je nagrađen sa čak osam Oskara, a zaokružuje Simfonija in Fis Eriha Volfganga Korngolda koji je takođe nagrađen Oskarom za muziku iz filma Avanture Robina Huda.