17/04/24

Београдска филхармонија наступа са младом звездом на виолончелу Сантјагом Кањон-Валенсијом под диригентском палицом Лија Куокмана, у петак 19. априла. Филхармонијски оркестар изводи репертоар у знаку музичких Оскароваца – Бернштајна, Вилијамса и Корнголда.

Ова три америчка композитора, доказала су се у филмском жанру, подједнако као у класици, док је Џон Вилијамс један од најистакнутијих композитора филмске музике у њеној историји. Аутор је преко стотину филмских партитура, од којих је пет награђено Оскаром. Београдска филхармонија ће заједно са колумбијским виолончелистом Сантјагом Кањон-Валенсијом, представити класични опус овог композитора уз једини концерт намењен овом инструменту у коме виолончело има улогу хероја. Валенсија је носилац титуле Би-Би-Си-јев уметник нове генерације 2022, кога критика хвали као једног од најперспективнијих младих виолончелиста (Форбс Колумбија). Мултиталентовни музичар, активан је као солиста, композитор, сликар и фотограф, а са Београдском филхармонијом наступа први пут.

Оскаровски програм започиње са Бернштајновом партитуром за филм На доковима Њујорка са Марлоном Брандом у главној улози који је награђен са чак осам Оскара, а заокружује Симфонија ин Фис Ериха Волфганга Корнголда који је такође награђен Оскаром за музику из филма Авантуре Робина Худа.