30/08/16

Uoči velikog gostovanja sa violinistom Nemanjom Radulovićem u Moskvi, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, muzičari će nastupiti dva puta na Kolarcu, 2. i 3. septembra od 20h. Tako će beogradska publika prva imati priliku da čuje program koji će nekoliko dana kasnije biti izveden u impresivnoj Sali „Čajkovski“, na koncertu kojim se otvara koncertna sezona čuvene Moskovske filharmonije.
 
Za gostovanje u muzičkoj prestonici sveta Beogradska filharmonija priprema slovenski repertoar koji započinje „Fantazijom na srpske teme“, Nikolaja Rimskog-Korsakova, a kruniše Simfonija br. 9 „Iz novog sveta“, Antonjina Dvoržaka. Violinistički superstar, Nemanja Radulović, interpretiraće jedno od najpopularnijih dela pisanih za ovaj instrument, Koncert za violinu i orkestar, Arama Hačaturijana.
 
Nemanja Radulović nestrplјivo očekuje predstojeće koncerte sa Filharmonijom u Beogradu, kao i svoj debi u Moskvi: „Izuzetno me raduju ovi nastupi budući da je na repertoaru Hačaturijanov koncert koji je vrlo virtuozan i vatren, a sa druge strane krajnje liričan. Ta muzika me uvek inspiriše na poseban način“, kaže Nemanja, čijom je harizmom oduševlјen dirigent Danijel Rajskin: „Sarađujem sa ovim neverovatnim umetnikom prvi put i posebno je uzbudlјivo što ćemo nastupiti pred dve različite publike. Koncert Beogradske filharmonije u Moskvi ujedno je i otvaranje koncertne sezone Moskovske filharmonije što za nas predstavlјa veliki izazov ali i težak zadatak“, kaže Rajskin, ponosan što će u svojoj domovini predvoditi orkestar koji smatra najznačajnijim predstavnikom srpske kulture.
 
Moskovski koncert koji je zakazan za 6. septembar, prvi je nastup našeg orkestra u ovom gradu posle više od dvadeset godina. U svojoj istoriji Beogradska filharmonija beleži turneje po SSSR-u 1963. i 1978. godine. Za „Predmoskovske večeri“ na Kolarcu vladalo je ogromno interesovanje tako da su ulaznice za oba koncerta rasprodate pre tri meseca i to za samo dva dana.