30/08/16

Уочи великог гостовања са виолинистом Немањом Радуловићем у Москви, под диригентском палицом Данијела Рајскина, музичари ће наступити два пута на Коларцу, 2. и 3. септембра од 20х. Тако ће београдска публика прва имати прилику да чује програм који ће неколико дана касније бити изведен у импресивној Сали „Чајковски“, на концерту којим се отвара концертна сезона чувене Московске филхармоније.
 
За гостовање у музичкој престоници света Београдска филхармонија припрема словенски репертоар који започиње „Фантазијом на српске теме“, Николаја Римског-Корсакова, а крунише Симфонија бр. 9 „Из новог света“, Антоњина Дворжака. Виолинистички суперстар, Немања Радуловић, интерпретираће једно од најпопуларнијих дела писаних за овај инструмент, Концерт за виолину и оркестар, Арама Хачатуријана.
 
Немања Радуловић нестрпљиво очекује предстојеће концерте са Филхармонијом у Београду, као и свој деби у Москви: „Изузетно ме радују ови наступи будући да је на репертоару Хачатуријанов концерт који је врло виртуозан и ватрен, а са друге стране крајње лиричан. Та музика ме увек инспирише на посебан начин“, каже Немања, чијом је харизмом одушевљен диригент Данијел Рајскин: „Сарађујем са овим невероватним уметником први пут и посебно је узбудљиво што ћемо наступити пред две различите публике. Концерт Београдске филхармоније у Москви уједно је и отварање концертне сезоне Московске филхармоније што за нас представља велики изазов али и тежак задатак“, каже Рајскин, поносан што ће у својој домовини предводити оркестар који сматра најзначајнијим представником српске културе.
 
Московски концерт који је заказан за 6. септембар, први је наступ нашег оркестра у овом граду после више од двадесет година. У својој историји Београдска филхармонија бележи турнеје по СССР-у 1963. и 1978. године. За „Предмосковске вечери“ на Коларцу владало је огромно интересовање тако да су улазнице за оба концерта распродате пре три месеца и то за само два дана.