Languages

Podstaknuti potrebama savremenih posetilaca koncerata, a na osnovu iskustva velikih orkestara širom sveta, organizovali smo predavanja koja su osmišlјena kako bi obogatila i upotpunila vaše uživanje u muzici.

Stručni komentari i analize dela koja su na programu koncerta upotpunjeni su zanimlјivostima iz života autora, informacijama o okolnostima koje su kompozitora podstakle na stvaranje, kao i o istorijskom i socijalnom kontekstu perioda u  kojem je kompozicija nastala. Otkrijte kako je kritika, a kako publika prihvatila delo na premijeri i kojim je rečima sam kompozitor opisivao svoje stvaralaštvo. Nasmejte se anegdotama, duhovitim pričama i komentarima – neizostavnim segmentima ovog živog i atraktivnog programa koji nudi dublјi i drugačiji pogled na muziku, ali i sugeriše moguće načine njenog slušanja!

Pridružite se muzikologu Maji Čolović Vasić u Galeriji Kolarčeve zadužbine, pola sata pre početka koncerta na besplatnim, uvodnim predavanjima! Dugogodišnji muzički urednik, kritičar i voditelј uglednih emisija iz oblasti klasične muzike Radio Beograda 2 (Klasiku molim, Vreme muzike, Autogram…), saradnik brojnih časopisa i muzičkih festivala u zemlјi, povešće vas na uzbudlјivo putovanje kroz istoriju muzike!

Predavanja su namenjena svim lјubitelјima „klasike“ bez obzira na stepen muzičkog obrazovanja.

Dobrodošli na koncert Beogradske filharmonije i u čarobni svet klasične muzike. Ako ste prvi put kod nas, možda će vam neke od sledećih informacija biti od koristi:

Šta je simfonijski orkestar?
Orkestar  je sačinjen od četiri sekcije:
Gudači: violine, viole, violončela, kontrabasi
Drveni duvači: flaute, klarineti, oboe, fagoti, engleski rog
Limeni duvači: trube, trombone, horne, tuba
Perkusije: timpani i udaralјke

U Beogradskoj filharmoniji stalno je zaposleno 87 muzičara. Orkestar održava probe u matičnoj sali, a koncerti u redovnoj sezoni održavaju se u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Da li ću uživati na koncertu iako ne poznajem klasičnu muziku?
Apsolutno, sigurni smo da ćete uživati u svakom trenutku. Oni koji prvi put dolaze na naš koncert kažu da su odmah fascinirani silinom i energijom simfonijskog zvuka. Mada, neki više vole da prethodno preslušaju delo na Jutjubu ili da pročitaju programske komentare.

Kako da kupim ulaznice?
Ulaznice možete kupiti na biletarnici i putem onlajn sistema za prodaju karata. Sva uputstva možete pronaći ovde.

Kako da se obučem?
Klјučna reč je – pristojno. Iako ne postoji formalni dres-kod, veliki deo naše publike koncert Filharmonije tretira kao posebnu večernju priliku, te je izbor garderobe često elegantan. Naravno ako dođete u farmerkama, nećete biti jedini! Formalnija garderoba se preporučuje za gala koncerte i specijalne događaje.

Kada treba da dođem?
Preporučujemo vam da dođete od 19:30 na uvodna predavanja, a ukoliko dolazite samo na koncert, uobičajeno je da stignete bar deset minuta ranije. Tako ćete imati dovolјno vremena da zauzmete svoje mesto, pročitate programske komentare i opustite kako biste uživali u koncertu. Počinjemo tačno u 20:00, a ukoliko kasnite, moraćete da sačekate kraj dela da biste ušli na koncert. Ukoliko neodložno morate da izađete pre završetka koncerta, što nije preporučlјivo, učinite to na način koji ne ometa ostale.

Kada treba da aplaudiram?
Uobičajeno je da aplaudirate da pozdravite orkestar, u trenutku kada dirigent izlazi na scenu i podigne muzičare. Takođe, i izlazak solista na scenu pozdravlјen je aplauzom. Na kraju dela, intenzitet aplauza često je u vezi sa zadovolјstvom izvođenjem, tako da nemojte štedeti dlanove, jedino tako možete izdejstvovati i bis. Između stavova se prave kratke pauze, ali tada se ne aplaudira.

Da li mogu da koristim mobilni telefon ili kameru?
Ovo je već strogo pravilo. Zahtevamo da isklјučite mobilne telefone i sve elektronske uređaje pre početka koncerta. Proverite da li su isklјučeni i posle pauze. Vodite računa da svaka buka, kao što su pričanje, šaputanje, kašlјanje, odmotavanje bombona… može da smeta muzičarima i drugima u publici. Trudite se da budete što tiši.

Još jedno strogo pravilo odnosi se na korišćenje fotoaparata i kamera, koje moraju biti akreditovane. Publici je strogo zabranjeno snimanje i fotografisanje.

Automobilom
 
Ukoliko se odlučite da na koncert dođete sopstvenim prevozom, imajte u vidu da parking nije obezbeđen, već vozilo možete ostaviti u nekoj od tri parking zone u blizini Studentskog trga. Imajte u vidu da je ulicom Vase Čarapića zabranjen saobraćaj za putnička vozila, osim za taksi vozila i javni prevoz.
 
Javnim prevozom
 
Stanica: STUDENTSKI TRG

Trolejbus: 19, 21, 22, 22L, 28, 29, 41

Autobus: 31

  • Sledeći koncert