24/06/16

Proces selekcije najbolјih mladih muzičara koji će u novembru učestvovati na prvoj orkestarskoj akademiji Filhademija, nastavlјa se na audicijama koje će biti održane od 27. juna do 1. jula u sali Beogradske filharmonije. Među više od 125 studenata iz Srbije i regiona biće odabrani učesnici Filhademije, koji će imati priliku da steknu praksu orkestarskog muziciranja uz iskusne mentore iz orkestra Beogradske filharmonije i da sa njima nastupe na završnom koncertu.
 
Pred audicionom komisijom, koju čine koncertmajstori i vođe relevantnih sekcija, kandidati će izvoditi program pažlјivo odabran tako da prikaže što više potencijala i kvaliteta neophodnih za orkestarskog muzičara.
 
Najbolјi od njih će imati individualne konsultacije i odvojene sekcijske probe sa mentorima, a nakon toga i zajedničke orkestarske probe. Stečeno znanje imaće priliku odmah da primene, na završnom koncertu pod palicom Fabrisa Bolona, 15. novembra 2016. godine. Rame uz rame sa filharmoničarima, mladi muzičari će kroz Filhademiju imati jedinstvenu priliku da, sasvim besplatno, steknu iskustvo orkestarskog muziciranja i da uče od muzičara sa velikim orkestarskim i pedagoškim iskustvom.
 
Deleći svoje znanje stečeno u radu sa najbolјim dirigentima i muzičarima današnjice u okviru koncertnih sezona Beogradske filharmonije, muzičari ovog orkestra intenzivno će raditi sa polaznicima na svim komponentama orkestarskog muziciranja. Ovim projektom Beogradska filharmonija daje svoj doprinos unapređenju institucije prakse u obrazovnom sistemu i neguje buduće generacije filharmoničara.