16/12/15

Početak kamernog ciklusa – “Vođeni muzikom“, zakazan je za četvrtak, 17. decembar, od 19 č, u Sali Beogradske filharmonije. U fokusu ove sezone su veći kamerni ansambli, uz koncept umetničkog vođstva. Prvi u nizu koncerata na kamernoj sceni predvodiće violinistkinja Ester Hafner, a zajedno sa filharmoničarima izvešće kompozicije Mocarta.
 
“Danas je trend u svetu da se veliki broj atraktivnih solista u određenim trenucima svojih karijera okreće rukovođenju ansamblima, koje vrlo često prerasta u dirigovanje. Takvu formu smo prepoznali kao veoma korisnu za dalјe napredovanje i podizanje kvaliteta naših filharmonijskih sastava. Kamerno muziciranje se inače smatra izuzetno važnim i korisnim segmentom rada, a za publiku će koncept koji smo osmislili biti posebno interesantan zato što predstavlјa simbiozu kamernog i simfonijskog žanra“, kaže Danica Maksimović, urednica programa Beogradske filharmonije.
 
Ester Hafner, violinistkinja iz Mađarske, sarađivala je sa brojnim umetnicima kao solista i kamerni muzičar. Nјena diskografska izdanja odražavaju neobično širok muzički repertoar, koji obuhvata kamerna i koncertna dela. Sa našim filharmoničarima će prirediti veče Mocarta, uz Divertimento in Be, Adađo za violinu i orkestar u e-molu i čuvenu Simfoniju u ge-molu. Ester Hafner će imati zahtevnu ulogu da u isto vreme bude i vođa i dirigent, odnosno da se usredsredi kako na svoje tako i na sve druge deonice u ansamblu.
 
Naredni koncert iz ciklusa kamerne muzike zakazan je za 21. januar 2016. godine, pod umetničkim vođstvom Jana Fredrika Kristijansena, trubača iz Norveške.