16/12/15

Почетак камерног циклуса – “Вођени музиком“, заказан је за четвртак, 17. децембар, од 19 ч, у Сали Београдске филхармоније. У фокусу ове сезоне су већи камерни ансамбли, уз концепт уметничког вођства. Први у низу концерата на камерној сцени предводиће виолинисткиња Естер Хафнер, а заједно са филхармоничарима извешће композиције Моцарта.
 
“Данас је тренд у свету да се велики број атрактивних солиста у одређеним тренуцима својих каријера окреће руковођењу ансамблима, које врло често прераста у дириговање. Такву форму смо препознали као веома корисну за даље напредовање и подизање квалитета наших филхармонијских састава. Камерно музицирање се иначе сматра изузетно важним и корисним сегментом рада, а за публику ће концепт који смо осмислили бити посебно интересантан зато што представља симбиозу камерног и симфонијског жанра“, каже Даница Максимовић, уредница програма Београдске филхармоније.
 
Естер Хафнер, виолинисткиња из Мађарске, сарађивала је са бројним уметницима као солиста и камерни музичар. Њена дискографска издања одражавају необично широк музички репертоар, који обухвата камерна и концертна дела. Са нашим филхармоничарима ће приредити вече Моцарта, уз Дивертименто ин Бе, Адађо за виолину и оркестар у е-молу и чувену Симфонију у ге-молу. Естер Хафнер ће имати захтевну улогу да у исто време буде и вођа и диригент, односно да се усредсреди како на своје тако и на све друге деонице у ансамблу.
 
Наредни концерт из циклуса камерне музике заказан је за 21. јануар 2016. године, под уметничким вођством Јана Фредрика Кристијансена, трубача из Норвешке.