31/01/17

Prvi koncert Gabrijela Felca nakon imenovanja za novog šefa-dirigenta Beogradske filharmonije od sezone 2017/18, zakazan je za petak 3. februara (Kolarac, 20h). Probu sa filharmoničarima započeo je obraćanjem na srpskom jeziku i time održao obećanje dato u septembru da će početi sa učenjem našeg jezika kao znak poštovanja prema orkestru i celokupnoj srpskoj kulturi.
 
„Jako se radujem što ćemo sarađivati narednih nekoliko godina. Kao što primećujete, počeo sam da učim sprski, ali ipak, za početak, radiću sa vama na engleskom i delimično na srpskom“, rekao je Felc i oduševio filharmoničare uoči probe koja je otpočela u veoma pozitivnoj atmosferi.
 
Iako je zvanični start na poziciji šefa-dirigenta u septembru, Felc smatra da je njegov odnos sa orkestrom već sada izmenjen izrazivši želju da se odmah počne sa radom koncentrisano i motivisano.
 
„Posebno me je obradovala vest da je Ivan Tasovac ponovo izabran za direktora Filharmonije. On je prva osoba koju sam ovde upoznao 2009. godine i smatram da je najbolji izbor za orkestar zbog svojih uspeha i profesionalnosti. Siguran sam da ćemo udruženim snagama, svako iz svog domena, doprineti da Beogradska filharmonija dostigne svoj maksimalni potencijal“, izjavio je Gabrijel Felc koji je trenutno angažovan kao generalni muzički direktor Dortmundske opere i šef-dirigent Dortmundske filharmonije.
 
Repertoar koncerta u petak, u znaku je Prometeja, kako iz Listove tako iz Betovenove vizure. Veče iz ciklusa posvećenog Znalcima upotpunjuju Hajdnova i Vivaldijeva dela za fagot, u interpretaciji čuvenog Serđa Acolinija. Šef-dirigent će predvoditi filharmonijski orkestar i naredne nedelje, i to u dva termina.
 
Beogradska filharmonija je prvi orkestar van Nemačke u kome će ovaj traženi dirigent obavljati vodeću i izuzetno važnu funkciju. Saradnja sa našim orkestrom započela je 2009. godine, koga je do sada predvodio u nekoliko navrata izvodeći repertoar od Vagnera i Malera, preko savremenog programa, sve do muzike iz filmova o Džjemsu Bondu. Felc je sa orkestrom uspostavio jak kontakt i pokazao se kao veoma sugestivan vođa, snažnog karaktera i preciznih instrukcija.