31/01/17

Први концерт Габријела Фелца након именовања за новог шефа-диригента Београдске филхармоније од сезоне 2017/18, заказан је за петак 3. фебруара (Коларац, 20 часова). Пробу са филхармоничарима започео је обраћањем на српском језику и тиме одржао обећање дато у септембру да ће почети са учењем нашег језика као знак поштовања према оркестру и целокупној српској култури.
 
„Јако се радујем што ћемо сарађивати наредних неколико година. Као што примећујете, почео сам да учим спрски, али ипак, за почетак, радићу са вама на енглеском и делимично на српском“, рекао је Фелц и одушевио филхармоничаре уочи пробе која је отпочела у веома позитивној атмосфери.
 
Иако је званични старт на позицији шефа-диригента у септембру, Фелц сматра да је његов однос са оркестром већ сада измењен изразивши жељу да се одмах почне са радом концентрисано и мотивисано.
 
„Посебно ме је обрадовала вест да је Иван Тасовац поново изабран за директора Филхармоније. Он је прва особа коју сам овде упознао 2009. године и сматрам да је најбољи избор за оркестар због својих успеха и професионалности. Сигуран сам да ћемо удруженим снагама, свако из свог домена, допринети да Београдска филхармонија достигне свој максимални потенцијал“, изјавио је Габријел Фелц који је тренутно ангажован као генерални музички директор Дортмундске опере и шеф-диригент Дортмундске филхармоније.
 
Репертоар концерта у петак, у знаку је Прометеја, како из Листове тако из Бетовенове визуре. Вече из циклуса посвећеног Зналцима употпуњују Хајднова и Вивалдијева дела за фагот, у интерпретацији чувеног Серђа Ацолинија. Шеф-диригент ће предводити филхармонијски оркестар и наредне недеље, и то у два термина.
 
Београдска филхармонија је први оркестар ван Немачке у коме ће овај тражени диригент обављати водећу и изузетно важну функцију. Сарадња са нашим оркестром започела је 2009. године, кога је до сада предводио у неколико наврата изводећи репертоар од Вагнера и Малера, преко савременог програма, све до музике из филмова о Џјемсу Бонду. Фелц је са оркестром успоставио јак контакт и показао се као веома сугестиван вођа, снажног карактера и прецизних инструкција.