Поштована публико, драги пријатељи нашег оркестра,

Наша заједничка прва година у Београду пролетела је као трен… Како је тај период био динамичан! Поред представљања великих дела класично-романтичне оркестарске литературе, снимили смо наш први ЦД, свирали камерну музику у различитим саставима и одговарали на питања публике на нашим поподневним концертима. Веома сам срећан због ове интензивне сарадње, и једва чекам да вам представим нову сезону.
Овог пута, у средишту најразличитијих музичких интерпретација стоји људска егзистенција – љубав, вера, нада, очајање, снага – сва душевна стања нашег бивствовања су маестрално и вишеслојно представљена нотама. Новина је да уводимо оперу придајући јој велики значај: мрачни и сагама испреплетани Дворац Плавобрадог са својим тајновитим вратима, фасцинира лепу Јудиту, која све чини да открије управо те тајне. Једина, маестрална, опера Беле Бартока је као добар кримић: кад једном почне, не можете се одвојити од њега. Ово дело ћемо концертно извести за вас, исто као и први чин опере Валкирa Рихарда Вагнера, у којој један човек, рањен и у бекству од непријатеља, упознаје своју сестру и заволи је. Могу да Вам обећам да ће то бити изузетне вечери нашег чудесног оркестра са интернационалном певачком елитом, која ће због тога радо доћи у Београд.
Ово су, међутим, само неки од примера са дугачке листе маестралних дела, које ће Београдска филхармонија у новој сезони понудити слушаоцима. Моћи ћете да чујете и Малерову Симфонију бр. 2 (Васкрсење), Брукнерову дивовску Осму симфонију, Скрјабинову Поему екстазе, Јаначекову Симфонијету, и многа друга дела. Листа наших светски познатих солиста и гостујућих диригената је такође дуга – Андреас Отензамер, Николај Лугански, Алина Погосткина, Кристијан Полтера, Хауард Грифитс. Њима, као и свима осталима, овим желим добродошлицу у Београд. Београд – урбано средиште Балкана, фасцинантна метропола између традиције и модерног, и срдачне публике, наиме – вас! У Београду сам сада такође код куће, и радујем се што ћу моћи да вас поздравим на нашим концертима.

Срдачно,
Габријел Фелц
Шеф-диригент Београдске филхармоније

Шта је човек са свим оним што носи у себи? Сва осећања и стања која чине човека – љубав, грех, духовност, слобода и снага ума – у већој или мањој мери покрећу сваког од нас. Данас, када се чини да је тешко бити човек, идеја нове филхармонијске сезоне, Битије људско, нас кроз чаробне странице оркестарске литературе враћа на основне људске вредности које су, у времену у коме живимо, неретко запостављене. Отуд идеја и да заборављене, архаичне српске речи различитог порекла, послуже као наслови циклуса, и целе сезоне.
Реч ашиковање се можда најдуже задржала у савременом језику, и значи забављање, вођење љубави; извиискра или извијање искре означава појам зачетка слободарске идеје, а код Његоша рађање слободе; мудрословље у директном значењу представља филозофију или науку уопште, а у ширем контексту снагу ума и величанственост људског генија; мракобес означава превласт мрачних сила, док узвишеније значи морално и духовно уздизање, или оплемењивање. Сви ови појмови заједно чине једну целину – суштину људског бића – битије људско.
У већ стандардној форми од пет циклуса са по пет концерата, представљена су остварења различитих стилских епоха у којима издвајамо монументалне симфоније Брукнера, Малера и Шостаковича, али и ремек-дела Чајковског, Бетовена, Моцарта, Сибелијуса или Франка, која чине неизоставни део репертоара сваког оркестра. Уз то, за оне који прате светске трендове у класичној музици, праву ексклузиву представљаће композиције новијег датума које су тренутно актуелне у светским оквирима: Луднице Томаса Адеза, као и концерти Петериса Васкса и Освалда Голијова. Без обзира на њихов релативно кратак век постојања, она су већ уврштена у репертоар најбољих светских оркестара. Допринос Београдске филхармоније обогаћивању савременог светског концертантног репертоара представља поруџбина дела за алт саксофон и оркестар Love! – Sax Concerto које ће, специјално за наш оркестар, написати Иван Бркљачић. Такође, са нама ће, након неколико година паузе, поново наступати хор Обилић АКУД Бранко Крсмановић, у извођењима грандиозних дела Бернштајна и Малера.
Из мноштва активности, на овом месту издвојићемо наше дечије програме, којима ћемо у предстојећој сезони прикључити и концерте за бебе, затим гостовања оркестра по Србији и иностранству, треће издање оркестарске академије – Филхадемија, другу сезону Музичких разговора са Габријелом Фелцом.
Иако ћете се можда помучити, али сигурно забавити у покушајима да течно изговорите наслове циклуса, слушаћете пуно квалитетне музике у извођењу врхунских диригената и солиста уз најбољи симфонијски оркестар у региону – Београдску филхармонију.
Надамо се да ће сви они који су већ заволели Филхармонију или то тек планирају да ураде, у нашим програмима пронаћи нешто што ће их опустити, испунити, едуковати, узбудити, шокирати, збунити или умирити. Јер, управо сва ова осећања, која музика у великој мери може да пробуди или подстакне, чине битије људско.

Даница Максимовић и мр Асја Радоњић
Уреднице програма Београдске филхармоније

Комплетан репертоар можете погледати ОВДЕ.

Услови продаје можете погледати ОВДЕ.