01/07/22

1 dirigent, 2 grada, 2 orkestra, 9 simfonija, više od 200 izvođača

 

„Betoven maraton“ – jedan od najvećih događaja na svetu u 2022. godini, poduhvat je Gabrijela Felca, zajedničkog šefa-dirigenta Beogradske i Dortmundske filharmonije, koji se održao u Koncerthausu u Dortmundu (19. juna) i u Novom Sadu u Gradskoj koncertnoj dvorani 26. juna kao cenralni projekat Evropske prestonice kulture. Jedan dirigent, dva evropska grada, dva orkestra, devet simfonija i ukupno 10 koncerata kulminirali su grandioznim finalom i Devetom simfonijom na koncertu na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača i 7000 slušalaca.

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike „Betoven maraton” podrazumevao je izvođenje svih Betovenovih simfonija koje su u jednom danu, od jutarnjih do večernjih časova, izvodile Beogradska i Dortmundska filharmonija. U izvođenju Devete simfonije, pridružio se Slovački filharmonijski hor kao i solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork.

„Kada sam stvarao ovu ideju, glavni motiv mi nije bilo takmičenje u izdržljivosti u smislu sviračkog poduhvata ko može više. Već u osećanju, jedinstvenom iskustvu, kao i mentalnom i fizičkom doživljaju veličanstvenog napretka Betovenovog genijalnog uma, od njegove prve do poslednje simfonije. Pored toga, publici prenosimo poruku humanosti, harmonije i radosti u stvaranju muzike svirača različitih nacija. To je ogroman doprinos i veoma važan gest nas umetnika u ovim teškim vremenima?“ kaže šef-dirigent Gabrijel Felc, autor koncepta Betoven maratona.

Betoven maraton: Realizacija koncepta imala je istorijski značaj, i to ne samo za Balkan. (Džonatan Saterlend za slippedisc.com)