01/07/22

Desetominutne ovacije za spektakularni muzički maraton Beogradske i Dortmundske filharmonije zajedno sa Gabrijelom Felcom

Desetominutne stajaće ovacije su ispratile spektakularni Betoven maraton, udruženi poduhvat Beogradske i Dortmundske filharmonije pod dirigentskom palicom zajedničkog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, u Koncerthausu u Dortmundu (nedelja, 19. jun). Uz hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka, čuvena Oda radosti monumentalno je izvedena sa preko 200 muzičara na sceni.

Ne samo što je najveći događaj u svetu klasične muzike ove godine, Betoven maraton uspostavlja svojevrsni rekord u celokupnoj istoriji muzičkog izvođaštva, uz šampiona Gabrijela Felca koji je dirigovao više od sedam sati. Od jutarnjih do večernjih časova, dva orkestra su naizmenično izvodila sve Betovenove simfonije, a grandioznu Devetu zajedničkim snagama. Beogradski i dortmundski filharmoničari delili su pulteve svirajući rame uz rame, a uz horiste iz Bratislave i vrsne internacionalne soliste, trijumfalno su preneli Šilerovu poruku „Ode radosti“ da će svi ljudi braća biti. Iako su pripreme za ovaj poduhvat bile veoma naporne, muzičari oba orkestra su delili ogromnu radost zajedničkog sviranja krunisanu spektakularnom finalom.

„Jako sam srećan, ideja je uspela, publika je reagovala fantastično, a posebno mi je drago što je Beogradska filharmonija imala ovako uspešan debi u Dortmundu. Čestitke svim kolegama na velikom uspehu. Ovo je najveći projekat u mom životu, pripremio sam se na veliki napor ali mogu da kažem da mi je bilo lakše nego što sam očekivao“, kaže šef-dirigent i ultra maratonac Gabrijel Felc.

Stajaće ovacije su pratile svaki od pet koncerta koji su održali filharmoničari. Maraton je počeo u 10 sati ujutro sa prve dve simfonije u izvođenju Dortmundske filharmonije, a Beogradska filharmonija je nastupila je u 12.30 sa Trećom i Četvrtom. Potom je nemački orkestar izveo Petu i Šestu od 17.30, a Beograđani od 17.30 Sedmu i Osmu simfoniju, nakon čega je usledio grandiozni finiš uz Devetu simfoniju. Sedamdeset minuta maestralne muzike držalo je publiku bez daha, a kulminacija je bila Oda radosti koja je publiku podigla na noge.

Betoven maraton je spektakl koji se događa jednom u životu, a u koncepciji Gabrijela Felca, izvešće se dva puta. Već u nedelju, 26. juna, ponovo se spajaju Beogradska i Dortmundska filharmonija kada će u Novom Sadu naizmenično izvesti prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a trijumfalnu Devetu i Odu radosti na besplatnom koncertu na otvorenom na Petrovaradinu kao centralni događaj programskog luka „Tvrđave mira“ Evropske prestonice kulture.