01/07/22

1 диригент, 2 града, 2 оркестра, 9 симфонија, више од 200 извођача

 

„Бетовен маратон“ – један од највећих догађаја на свету у 2022. години, подухват је Габријела Фелца, заједничког шефа-диригента Београдске и Дортмундске филхармоније, који се одржао у Концертхаусу у Дортмунду (19. јуна) и у Новом Саду у Градској концертној дворани 26. јуна као ценрални пројекат Европске престонице културе. Један диригент, два европска града, два оркестра, девет симфонија и укупно 10 концерата кулминирали су грандиозним финалом и Деветом симфонијом на концерту на отвореном на Петроварадинској тврђави, са више од 200 извођача и 7000 слушалаца.

Јединствени догађај у свету класичне музике „Бетовен маратон” подразумевао је извођење свих Бетовенових симфонија које су у једном дану, од јутарњих до вечерњих часова, изводиле Београдска и Дортмундска филхармонија. У извођењу Девете симфоније, придружио се Словачки филхармонијски хор као и солисти Ана Малеша-Кутни, Михаела Зелингер, Јанг Во Ким и Роберт Борк.

„Када сам стварао ову идеју, главни мотив ми није било такмичење у издржљивости у смислу свирачког подухвата ко може више. Већ у осећању, јединственом искуству, као и менталном и физичком доживљају величанственог напретка Бетовеновог генијалног ума, од његове прве до последње симфоније. Поред тога, публици преносимо поруку хуманости, хармоније и радости у стварању музике свирача различитих нација. То је огроман допринос и веома важан гест нас уметника у овим тешким временима?“ каже шеф-диригент Габријел Фелц, аутор концепта Бетовен маратона.

 

Бетовен маратон: Реализација концепта имала је историјски значај, и то не само за Балкан. (Џонатан Сатерленд за slippedisc.com)