22/02/17

„Teatar u Filharmoniji“ – serija pozorišnih koncerata tokom kojih se čitaju pisma čuvenih kompozitora, nastavlja se u četvrtak, 23. februara, od 19 časova (Sala BGF). Treći u nizu posvećen je Gustavu Maleru, a njegov portret rediteljski „iscrtava“ Gordan Matić. Dok Filharmoničari izvode odabrane stavove iz Malerovih simfonija, isečke iz života kompozitora i njegove fatalne ljubavi – Alme Maler, predstavljaju glumci Vladimir Aleksić i Tamara Krcunović.
 
Tokom pripreme komada o Maleru iz pisama, biografija i, naravno, kroz njegova dela, reditelj Gordan Matić je uvideo svu kompleksnost kompozitorove ličnosti:  „Ako treba da se definiše i sažme njegova suština, onda su to dve reči: suprotnost i sukob. Kao da su sve vreme najmanje dva bića zatvorena u jedno telo“, smatra reditelj koji ove suprotnosti vidi kao ključne za nastajanje jedinstvenih muzičkih dela.
 
Istraživanje burnog života kompozitora i Alme Maler – jedinstvene ličnosti koja je obeležila jednu epohu, nudi novu perspektivu u uživanju i razumevanju Malerovih dela. Na ovom pozorišnom koncertu publika će u intimnom ambijentu filharmonijske sale slušati kamerne verzije Prve i Pete simfonija.
 
U „Teatru u Filharmoniji“ muzičari i glumci, spojeni uvek različitom rediteljskom rukom, stvaraju novi žanr koji spaja pozorišnu i muzičku umetnost. Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, nastaje pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima. Filharmonijska bina se ponovo pretvara u pozorišnu scenu 13. aprila, kada će u fokusu biti prepiska i muzika Roberta Šumana.