22/02/17

„Театар у Филхармонији“ – серија позоришних концерата током којих се читају писма чувених композитора, наставља се у четвртак, 23. фебруара, од 19 часова (Сала БГФ). Трећи у низу посвећен је Густаву Малеру, а његов портрет редитељски „исцртава“ Гордан Матић. Док Филхармоничари изводе одабране ставове из Малерових симфонија, исечке из живота композитора и његове фаталне љубави – Алме Малер, представљају глумци Владимир Алексић и Тамара Крцуновић.
 
Током припреме комада о Малеру из писама, биографија и, наравно, кроз његова дела, редитељ Гордан Матић је увидео сву комплексност композиторове личности:  „Ако треба да се дефинише и сажме његова суштина, онда су то две речи: супротност и сукоб. Као да су све време најмање два бића затворена у једно тело“, сматра редитељ који ове супротности види као кључне за настајање јединствених музичких дела.
 
Истраживање бурног живота композитора и Алме Малер – јединствене личности која је обележила једну епоху, нуди нову перспективу у уживању и разумевању Малерових дела. На овом позоришном концерту публика ће у интимном амбијенту филхармонијске сале слушати камерне верзије Прве и Пете симфонија.
 
У „Театру у Филхармонији“ музичари и глумци, спојени увек различитом редитељском руком, стварају нови жанр који спаја позоришну и музичку уметност. Користећи коресподенције композитора са њима важним особама, са једне стране, и њиховог стваралаштва са друге, настаје позоришни концерт, ново дело које се изводи музиком и речима. Филхармонијска бина се поново претвара у позоришну сцену 13. априла, када ће у фокусу бити преписка и музика Роберта Шумана.